Пускането на интерконектора с Гърция е крачка по-близо: Вписаха ръководството на ICGB


Пускането на интерконектора с Гърция е крачка по-близо: Вписаха ръководството на ICGB
Снимка: AVAX

9739

Операторът на гръцкия интерконектор ICGB въвежда нов управленски модел спрямо изискванията за трансформиране на проектната компания в независим преносен оператор. След проведено Общо събрание на акционерите (БЕХ и IGI Poseidon) е приет и нов Устав на компанията. Промените са част от задълженията на ICGB по линия на сертифицирането на дружеството от националните енергийни регулатори на Гърция и България, което беше обявено по-рано през юли. Втори газов оператор: ICGB ще ръководи газова връзка с Гърция

Новината беше съобщена от дружеството, но информацията се вижда като одобрена в Търговския регистър и от Агенцията по вписванията. По същество промяната означава, че ICGB има вече управленска структура, включваща както Управителен съвет, така и Надзорен съвет. Това беше европейско изискване, за да може компанията да е управител на газопреносна мрежа.

Одобрението на компанията като легитимен газов оператор е ключова предпоставка за успешното пускане в търговска експлоатация на интерконектора с Гърция. Както е известно, газовата връзка между Комотини и Стара Загора е основното трасе, по което ще влизат пълните количества евтин азерски газ. Окончателното влизане в експлоатация на интерконектора трябва да се случи до 1 октомври. Гръцки министър разкри кога ще заработи газовата връзка с България

Представители на компанията са Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас. Именно със Сатлас имаше проблем - заради подадени различни имена, Георгиос и Джордж. Заради това решението за промяната на структурата беше спряно от Агенцията по вписванията и служебният министър на енергетиката Росен Христов спря промяната, но бързо увери, че всъщност има ново внасяне на всички необходими документи и се работи за одобрение. На 11 август Христов заяви, че всички промени в управата на ICGB са внесени отново за одобрение.

Сатлас е дипломиран машинен инженер с магистърска степен по бизнес администрация и управленски опит във финансовия сектор. Работил е с редица компании в областта на инвестициите и управлението на недвижими имоти. Заемал е високопоставена управленска позиция в гръцкия държавен инвестиционен фонд, както и във филиали на четирите системни гръцки банки.

Основно изискване към изпълнителните директори е за определен период преди заемането на този пост да не са били част от вертикално интегрирано предприятие, което да е свързано с някой от акционерите в ICGB. Досегашният изпълнителен директор от гръцка страна Константинос Караянакос е част от екипа на гръцката DEPA Commercial, което налага изменението от гръцка страна.

Георгиева и Сатлас са част от Управителния съвет на ICGB, който се състои от четирима членове. Останалите двама представители, избрани от страна на акционерите, са Танко Станилов и Джузепе Макри. Станилов има над 10 години опит като регионален мениджър в "Топливо газ" ЕООД. Макри се присъединява към Управителния съвет на ICGB след участието си в Трансадриадическия газопровод (ТАП), където заема поста мениджър търговски операции.

За членове на новоучредения Надзорен съвет на компанията са избрани Веселин Петров, Панайотис Ризос, Ангел Янков, Момчил Ванов, Фабио Сантамброджио и Георгиос Полихрониу. Номинациите са извършени на паритетен принцип от акционерите - БЕХ и IGI Poseidon.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петков откри завършения интерконектор с Гърция и обяви край на руския монопол

Обявиха кога газът ще поевтинее и кога ще дойде евтиният азерски газ

Интерконекторът с Гърция вече е свързан с азерския газ

ICGB получи 50-годишен лиценз за доставки на природен газ в Гърция

ICGB опорвергаха служебния кабинет - интерконекторът е готов

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички