Уволниха британския финансов министър Куази Куартенг


Уволниха британския финансов министър Куази Куартенг
Снимка: Getty Images

6382

Британският премиер Лиз Тръс уволни финансовия министър Куази Куартенг заради нарастващия политически натиск и пазарен хаос. Той изкара едва по-малко от 6 седмици на поста след като отнесе тежки критики заради спорната си данъчна политика.

Куартенг е подал оставка по искане на Тръс, след като се е върнал бързо в Лондон през нощта от срещите на МВФ във Вашингтон. Тръс, която е на власт от само 37 дни, ще даде пресконференция по-късно в петък, потвърдиха от "Даунинг стрийт" №10.

"Помолихте ме да отстъпя настрана като ваш финансов министър. Приех", се казва в писмото му до премиера, с което подава оставка, публикувано от самия Куартенг в Twitter.

Британското правителство ще се откаже от ключови обещания във фискалната политика, изложени в противоречивия "мини-бюджет" на Куартенг на 23 септември, включително огромни количества нефинансирани намаления на данъци.

Сред тях са плановете на Куартенг да отмени увеличението на корпоративния данък от 19% на 25%, заложено от предшественика му Риши Сунак, което се очаква да струва около 19 млрд. паунда до 2026 г., и намаляване с 1,25% на данъка върху дивидентите.

По-рано този месец британските власти отмениха плана си за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите след сериозно обществено недоволство, но това не успя да потуши пазарните сътресения.

Куартенг е най-кратко управлявалият британски финансов министър от 1970 г. насам, а неговият наследник ще бъде четвъртият министър на финансите за 4 месеца във Великобритания, където милиони са изправени пред криза с разходите за живот.

Финансовият министър съкрати визитата си в САЩ и се върна спешно в Лондон, докато британското правителство се бори с пазарния хаос, отприщен през последните седмици.

В края на септември Куартенг обяви нова фискална политика в унисон с визията на Тръс за огромни данъчни съкращения и дерегулация, за да се опита рязко да извади икономиката от годините на застой в растежа.

Но пазарите реагираха свирепо с масова разпродажба на дългосрочни държавни облигации, така че Английската централна банка трябваше да се намесва, за да спаси пенсионните фондове от колапс, тъй като разходите за заеми и ипотеки скочиха.

Новият британски премиер Лиз Тръс беше под огромен натиск да преосмисли икономическата си политика, след като стана ясно, че обществената подкрепа за консерваторите се срива, а депутатите от собствената ѝ партия искат да я свалят след бурните първи 5 седмици на поста. Въпреки това Тръс и Куартенг твърдо отстояваха позицията си, обвинявайки критиците на радикалните им фискални планове, че са част от "коалиция против растежа".

След като предизвика пазарен срив, Тръс сега рискува да свали правителството, ако не успее да измисли подходящ пакет от съкращения на публичните разходи и повишаване на данъците, които да успокоят инвеститорите и да бъдат успешно гласувани в британския парламент. Задачата ѝ ще бъде затруднена от факта, че правителството от години съкращава бюджетите на държавните структури.

"Ако не можете да прокарате бюджета си през парламента, вие не можете да управлявате. Тук не става въпрос за обръщане, а за правилно управление.", коментира в Twitter Крис Брайънт, високопоставен депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на електроенергията във Великобритания скача с 80%

Храни, горива и битови сметки изстреляха инфлацията на Острова до 40-годишен връх

Британците изкупуват термо бельо, за да се борят с растящите сметки за отопление

Двуцифрена инфлация във Великобритания за първи път от 40 години

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички