КамАЗ изпробва безпилотен камион

КамАЗ изпробва безпилотен камион
Източник: КамАЗ

Започнаха тестове на безпилотния камион KaмАЗ-4308. Камионът се движи в рамките на промишлената зона на предприятието, използва се при транспортирането на кабини от завод, в който ги произвеждат, до този за сглобяване. Проектът е наречен "Одисея", съобщават от Камаз.

Компанията подчерта, че роботизираните машини са подходящи за всякакви производства, където е необходим транспорт тип совалка по определени маршрути.

Както отбеляза генералният директор на "Ростех" и председател на Съвета на директорите на KaмАЗ Сергей Чемезов, грешката в навигацията в машината не надвишава 3 до 5 сантиметра.

"Това може да е първата стъпка към роботизацията на промишленото оборудване, включително на опериращото в екстремни условия - например в мини, кариери и в Далечния север", добави той.

Тестовата машина е оборудвана с 4 вида сензори: видеокамери, радари, лидари и сонари. Безпилотният камион също е снабден с индустриален Wi-Fi, 4G и специална УКВ лента, в случай че другите комуникационни канали са задръстени, тоест авариен канал. Всички данни отиват в компютър за анализ на параметрите на движение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.