Турция и Volkswagen се разбраха за завода


Турция и Volkswagen се разбраха за завода
Снимка: Volkswagen

5517

Volkswagen явно е решил да строи новия си завод в Турция. Източници, близки до концерна, твърдят, че договорите може би ще се подпишат още идната седмица. В Турция смятат, че гигантската инвестиция им е в кърпа вързана, пише Deutsche Welle.

Решението за изграждането на нов завод на Volkswagen в Турция вече е взето, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Според тази новина, Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент, а договорите могат да бъдат подписани още идната седмица.

ФАЦ се позовава на вътрешни източници в концерна и пише, че остава да се уточнят някои последни подробности от договора, включително някои данъчни въпроси. За тези подробности наскоро разговаряха шефът на концерна Херберт Дaйс и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. "Намираме се на последната права, сега само остава да доизгладим договора", разкрива източникът на вестника.

Очаква се Надзорният съвет на Volkswagen да обсъди темата и на заседанието си в петък (27 септември), но след като контрольорите на концерна вече са потвърдили решението, идната седмица вероятно ще бъдат изпълнени последните необходими условия и договорът ще бъде сключен, пише ФАЦ, цитиран от Deutsche Welle.

"Инвестицията е 100% сигурна"

Според вестника, и турската страна е сигурна, че договорът ще бъде подписан съвсем скоро. "От икономическа гледна точка тази инвестиция е 100% сигурна", казва Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците "Тайсад". Той уточнява, че от другите кандидати за инвестицията накрая е останала само България, но в крайна сметка Турция е успяла. Канджа очаква инвестиция от порядъка на 1,2 до 1,5 млрд. евро.

Строителната площадка край Маниса, на 40 км от Измир, ще бъде разположена на площ от 2 млн. кв. метра. Според Канджа, сега се решавал последният открит въпрос: изкупуването на парцелите от техните собственици, включително няколко общини и един индустриален парк. Лобистът признава, че можело да се наложат и принудителни отнемания на парцели.

През 2018 г. Volkswagen беше най-продаваната марка в Турция, където бяха закупени 67 000 автомобилa VW и 21 000 коли на Skoda. Досега Турция внасяше тези автомобили. Алпер Канджа твърди, че когато Volkswagen започне да произвежда в самата Турция, това ще бъде и ясен политически сигнал: "Това решение ще нормализира икономическите отношения между двете страни и ще им донесе двустранни изгоди."

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички