Борисов предложил екстра на Volkswagen, за да строят завода си в България


Борисов предложил екстра на Volkswagen, за да строят завода си в България
Снимка: БГНЕС

7714

"България е по-добро местоположение от всяка страна в региона по отношение на инвестиционния риск". Така българският премиер Бойко Борисов защитава пред германското издание Handelsblatt тезата, че нещата за новия завод на Volkswagen не са решени. Интересното е, че Борисов говори пред германската медия в писмен вид.

Според написаното, българският премиер изброява следните конкурентни предимства на България - добра данъчна система (изтъква се корпоративният данък от 10%), удобни за бизнеса регулации и държавна помощ, съчетана с добри транспортни връзки и ниски разходи за труд. Припомняме, че според медийните спекулации в момента, Турция печели инвестицията и защото е обещала да даде държавна помощ за изграждането на самия завод, както и да има данъчни облекчения.

"Българското правителство предложи на Volkswagen максимална допустима държавна подкрепа в стриктно съответствие с европейското законодателство, както е определено от Европейската комисия за региона", казва Борисов.

Германската медия обаче цитира документ, с който разполага, според който периодът на процедурата за одобрение на завода на VW в България е от 180 до 210 дни. Самата процедура е описана като "сложна".

Според Handelsblatt, българският премиер е настроен "еуфорично" и то доста. Той обещавал да покаже на Volkswagen, че ще бъде "най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света“. Българският премиер се позовава и на добрите условия за германските инвеститори в миналото. "Нашето бъдещо сътрудничество с Volkswagen и други немски компании е гарантирано от най-добрите търговски и икономически отношения, които постигнахме в рамките на ЕС", твърди българският премиер.

"Продължаваме да бъдем в процес на безкраен подбор. През последните месеци прегледахме различни опции за местоположението на новия ни завод. Сега има списък с предпочитани дестинации. След фазата на проучване, следва фазата на преговори с останалите кандидати", заяви говорител на VW.

Handelsblatt напомня, че Борисов поддържа добри отношения с германския канцлер Ангела Меркел и че е помогнал за избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички