5 неща от ежедневието, които ни правят по-глупави


5 неща от ежедневието, които ни правят по-глупави
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4680

Може и да не ви се вярва, но някои най-обикновени неща, върху които дори не се замисляме много в забързаното ежедневие, могат да повлияят на интелектуалните ни способности. От PsyBlog посочват някои от тях.

1. Недостатъчният сън.

Щетите, които лошият сън нанася на мисловните способности, са чудовищни. Мозъкът, на който му се спи, трябва да работи по-усърдно, докато краткосрочната и дългосрочната памет са по-слаби. Вниманието и умението за планиране се влошават, по-лесно е да следвате навиците и е друдно да създавате нови стратегии.

2. Наситените мазнини.

Храните, богати на мазнини r с високо съдържание на захар вредят на когнитивната гъвкавост, установили са проучвания. Когнитивната гъвкавост е способността да се приспособяваме и да реагираме адекватно на променящите се ситуации.

3. Физическото изтощение.

Както умственият, така и физическият стрес взаимодействат и причиняват умора. Ресурсите на мозъка в префронталния кортекс – тази зона на мозъка, която използваме за планиране и контрол – са разделени по време на физическата и умствена активност. При често изтощение не фукционират правилно.

4. Честите справки в Google.

Търсенето в интернет кара хората да мислят, че знаят повече, отколкото в действителност. Освен това паметта закърнява - заради убеждението, че знанието е на един клик разстояние, никой не се старае наистина да запомни различните факти.

5. Използването на твърде много технологични устройства.

Употребата на лаптопи, телефони и други медийни устройства едновременно може да смали важни структури в мозъка, сочи изследване. Невробиолози установиха, че хората, които използват множество устройства едновременно имат по-ниска плътност на сивото вещество в зоната на мозъка, която се свързва в когнивния и емоционален контрол.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички