8 лесни начина за повече физическа активност в ежедневието

8 лесни начина за повече физическа активност в ежедневието
Източник: iStock/Guliver

Не е лесно да се намери време за спорт в забързания ден. Но не и толкова трудно, колкото си мислите. Чрез някои съвсем лесни стратегии можете да увеличите активността си и то дори без да ходите във фитнес залата. Ето няколко предложения

Използвайте домашния любимец за партньор

Разхождайте кучето поне 30 минути, за предпочитане - с по-бърза крачка. Ако искате, можете и да тичате с него, или пък да редувате едноминутно лежерно ходене с 30-секундни спринтове.

Ходете на работа с колело

Не само ще станете по-здрави и тонизирани, а и ще помогнете на природата - по-малко коли, по-малко вредни емисии.

Ако се налага да сте с кола, паркирайте по-далече

Намерете удобно място на няколко пресечки или възможно най-накрая на паркинга, за да походите повече.

Работете прави

Дори да се трудите на бюро, пак имате тази опция - все повече навлизат т.нар standing desks ("прави бюра"). Те са на нивата на гърдите и няма нужда да сядате. Не забравяйте, че седенето часове наред е изключително вредно, експерти дори го наричат "новия рак".

Вдигайте по-често детето си

Бебетата и дори поотрасналите деца могат да служат за тежести. Вдигайте ги "на конче" или си играйте с тях. Хем те ще се забавляват, хем вие ще горите калории.

Интервални упражнения по стълбите

Винаги избирайте стълбите пред асансьора. Ако е възможно, на всеки два или три часа в офиса излизайте на стълбището и се качвайте и слизайте няколко пъти. Може да пробвате и интервално упражнение - качвате се колкото можете по-бързо по една част от стълбите и после бавно слизате по друга. Повтаряте пет пъти.

Почистете дома си

Не е най-приятното занимание, но чистенето и разните домакински задължения всъщност горят доста калории. Може пък това да ви мотивира да ги вършите по-често.

Добавете тежест

Сложете нещо по-тежко в чантата, куфарчето или раницата си. За да носим тежки неща, ни се налага да употребяваме повече енергия и съответно да горим повече калории. Не прекалявайте обаче с прилагането на този съвет, за да не си докарате проблеми със ставите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.