8 странни правила на етикета в различни държави

8 странни правила на етикета в различни държави
Източник: iStock/Guliver

Преди да посетите дадена страна, е добре да се поинтересувате за обичаите в нея. Иначе рискувате неволно да обидите някого или да изпаднете в неловка ситуация. От BrightSide ни запознават с няколко любопитни правила на етикета от различни държави по света.

-  В Южна Корея най-възрастният човек на масата започва да се храни първи. Ако го изпреварите, може и да не ви поканят втори път на масата си.

- В Тайланд не е позволено да докосвате главата на друг човек. Тайландците вярват, че душата се намира в главата.

- Във Франция не бива да подарявате лилии или хризантеми, защото те са възприети като цветя за погребения.

- В Австрия, ако клиент поиска сметката в заведение три пъти и тя не му бъде донесена, може да си тръгне, без да плати. Това обаче е неофициално правило, така че не ви препоръчваме да го изпробвате.

- В Афганистан хората, които изпуснат хляб на земята, трябва да го вдигнат и да го целунат. Така се изразява уважение към храната.

- В Чили трябва да ядете всичко, дори сандвичи и пържени картофки, с прибори. Там не се гледа с добро око на яденето с ръце.

- В Близкия изток ще ви наливат кафе всеки път, когато изпразните чашата си. За да покажете, че не искате повече, трябва да положите чашата обърната настрани върху чинийката.

- В Китай отказват един подарък три пъти, преди накрая да го приемат. Така местните искат да изразят скромност и добри маниери. Също така там не е прието да се подаряват ножове (знак за прекратяване на отношенията) и часовници (знак за край на живота според китайците).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.