Джордж Сорос е личност на годината според Financial Times

Джордж Сорос е личност на годината според Financial Times
Източник: Getty Images/Guliver

Милиардерът Джордж Сорос бе определен за личност на 2018 г. от вестник Financial Times. От медията уточняват, че решението е взето "на база ценностите, които той отстоява".

Сорос, по произход евреин от Унгария, е описван като "баща на индустрията на хедж-фондовете", но и като човек, обявявал се за либералната демокрация и отвореното общество и който "чрез филантропия се бори срещу авторитаризма, расизма и нетолерантността ".

Той е и честа жертва на националистите и привържениците на теориите за конспирация в Европа и САЩ. Те го обвиняват, че със своите хуманитарни дейности чрез неправителствени организации подкрепя незаконната имиграция, припомня AFP.

Фондация Сорос премести седалището си от Будапеща в Берлин през август, след като правителството на Виктор Орбан прие закон "Стоп Сорос".

Американският президент Доналд Тръмп обвини Сорос, че е плащал на жените, които протестираха срещу спорната кандидатура на Брет Кавано за Върховния съд.

Сорос стана цел на теоретиците на конспирации и когато консервативните критици го обвиниха, че тайно финансира "кервана от мигранти", който от страните от Централна Америка през Мексико се отправи към САЩ.

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) през октомври откри взривни устройства в пощенската кутия в къщата на Сорос в щата Ню Йорк.

Според Forbes състоянието на 88-годишния Сорос възлиза на 8,3 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.