Ето коя е най-веселата коледна песен на всички времена (Видео)


Ето коя е най-веселата коледна песен на всички времена (Видео)
Снимка: iStock/Guliver

13584

Голяма част от популярните коледни песни са ни омръзнали до болка, защото в този сезон се въртят постоянно по радиа и телевизии. Не можем обаче да отречем, че без тях настроението не е съвсем същото.

Ученият Джон Бенет от Университета Бъркли се е заел с амбициозната задача да открие кои елементи от коледната музика ни карат да се чувстваме толкова весели. Благодарение на изводите му е създадена най-щастливата песен на всички времена.

Бенет сравнява и категоризира десетки празнични песни, след което установява, че най-добрата сред тях трябва да бъде в си мажор или а мажор, четири четвърти музикален размер, има лирична тема и се отнася до Дядо Коледа, сняг, дом и семейство или любов. Задължителни условия още са да има звънчета на шейна и да бъде в темпо приблизително 115 удара в минута.

След това споделя тези данни с композитора Хариет Грийн и продуцента Стив Андерсън. Дуото работи заедно, за да превърне цялата тази информация в песента "Любовта не е просто за Коледа", изпълнявана от London Community Gospel Choir.

Ето и самото парче:

https://www.youtube.com/watch?v=96jOezZhlRQ

Подготвили сме ви и 7 любопитни факти за най-популярните коледни песни на всички времена.

1) "O Come, O Come Emmanuel" е една от най-старите коледни химни, които все още се въртят по радио станциите. Първоначално текстът на песента е написан на латински език през далечния дванадесети век.

2) Макар, че "Let It Snow" е една от задължителните мелодии, които звучат по Коледа, в текста на песента нито веднъж не се споменава думата „Коледа“.

3) Авторът на "White Christmas" - Ървинг Бърлин, до такава степен е мразил версията на песента на Елвис Пресли, че се опитал да попречи на всички радиостанции в Америка да я пускат.

4) Споменавайки "White Christmas", Бинг Кросби също прави невероятна версия на тази коледна песен, която се превръща в най-продаваният сингъл на всички времена и влиза в Рекордите на Гинес.

5) Малко познат факт е, че Марая Кери написва "All I Want for Christmas Is You" в екип с човекът, създал “My Heart Will Go On” на Селин Дион - Уолтър Афганишев (Walter Afanasieff).

6) Джон Ленън и Йоко Оно може да са написали текста на "Happy Xmas (the war is over)", но мелодията е взета от стара народна песен за състезателен кон, наречен Стюбоу (“Stewball”).

7) Знаете ли, че… „Jingle Bells“ е първата коледна песен, изпълнявана в Космоса.

Ако с тази статия сте успели да се настроите на коледна вълна, разгледайте списъка с 50+ най-добрите коледни песни на всички времена.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички