Японска компания дава на служителите си непушачи повече отпуска


Японска компания дава на служителите си непушачи повече отпуска
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3955

Японска компания дава на служителите си, които не пушат, по шест дни повече отпуск годишно. Така те биват компенсирани за времето, което пушачите използват за „по една цигара".

Маркетинговата компания Piala Inc въведе новите правила през септември, след като непушачите, работещи в нея, заявиха, че не е честно те да работят повече от пушещите си колеги.

“Един от нашите служители непушачи подаде сигнал чрез кутията за предложения по-рано тази година, в което каза, че почивките за пушене създават проблеми“, заяви Хиротака Мацушима, говорител на компанията, пред The Telegraph. След сигнала изпълнителният директор на компанията Такао Асука реши да се дават на непушачите по шест дена допълнителен отпуск за компенсация.

Въпросът бил разгледан сериозно от компанията, тъй като тя се намира на 29-я етаж на офис сграда в Токио и всяко излизане за по цигара отнема минимум 15 минути.

Според Асука решението му може да стимулира персонала да откаже цигарите.

През последните няколко месеца в Япония се наблюдават упорити усилия за налагане на строги правила против тютюнопушенето. През юли губернаторът на Токио Юрико Коике огласи плановете си за забрана на тютюнопушенето на обществени места в японската столица преди лятната олимпиада през 2020 г.

Но предложението срещна твърдата опозиция от страна на подкрепящите пушачите политици, ресторантьори и тютюневия гигант Japan Tobacco, от който една трета е държавна собственост и конгломератът плати на държавата 700 млн. долара дивиденти през 2015 г.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички