В този шведски град изхвърлят боклука си в 7 различни торби

В този шведски град изхвърлят боклука си в 7 различни торби
Източник: iStock/Guliver

Град в Швеция не изпраща никакви местни боклуци на сметището, съобщава BBC.

Благодарение на иновативен метод за изхвърляне и събиране на боклука, в Ескилстюна успяват да рециклират половината от боклука си. По този начин са успели да изпълнят целта, която ЕС си заложи за рециклирането до 2020 г..

За да се постигне това, жителите на шведския град трябва да изхвърлят боклука си в седем различни ярко оцветени торбички. Повечето граждани са включени в програма за рециклиране и получават торбичките, които са оцветени в – кафяво, зелено, синьо, розово, червено, жълто и бяло. По този начин боклукът се разпределя по цветова схема: бялото е за нерециклируеми материали, като памперси, кафявото е за метал, зеленото за храна, синьото е за вестници, розовото е за текстил, червеното е за пластмаса, а жълтото е за картон.

При този вид разделно събиране се налага събиране на боклука само веднъж на четири нощи, което облекчава много трафика в града и намалява замърсяването. Освен това ярките торбички помагат да не се смесва боклука и така рециклирането му става по-ефикасно. Освен това цветните торбички помагат много, когато боклукът отиде в завода за сортиране, там той бива сканиран от машини, които се ориентират по цветовете на торбичките и ги разделят.

Храната от зелените торбички бива преработена в суспензия, от която се прави биогориво, на което се движи градския транспорт в града.

През това време останалите видове отпадък биват подготвени за рециклиране. Торбичките, в които е събиран боклука също биват рециклирани.

Материалните, които не могат да бъдат рециклирани, биват изгорени, за да се създаде електричество. По този начин се намалява използването на изкопаеми горива, но се отделят парникови газове.

„Искаме да рециклираме много повече материали, отколкото рециклираме днес и бихме искали да променим поведението на хората, за да го направим”, заяви Матиас Хелистрьом, представител на отдел енергетика и околна среда в Ескилстюна.

Швеция и Норвегия са водещи в този начин на рециклиране, но много страни по света взимат пример от тях.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.