Защо е полезно да хапваме кисело зеле

Защо е полезно да хапваме кисело зеле
Източник: iStock/Guliver

През зимните месеци киселото зеле редовно присъства на българската трапеза. Добрата новина е, че освен вкусно, то е и доста полезно.

Тази ферментирала храна е нискокалорична и е богата на витамини, минерали и микроелементи. В 100 грама се съдържат само 19 калории.

Киселото зеле има витамини А, В, С, К, U, също така и калий, цинк, желязо и ред други макро и микроелементи, като това го превръща в профилактично средство срещу много простудни заболявания.

Установено е, че киселото зеле подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Поради съдържанието на витамин В6 отлично се справя с разграждането на бeлтъчините, поради което киселото зеле е изключително подходящо за месни блюда.

Киселото зеле понижава също така нивото на холестерола в организма.

Не толкова известен е фактът, че то може да се използва и в козметиката, например за маски за лице против акне и други кожни проблеми.

Все пак трябва да се отбележи, че не всички могат да си позволяват кисело зеле в големи количества. Хората, които страдат от киселини и гастрид, трябва да ограничават консумацията му. То е противопоказано и при язва на стомаха, болести на бъбреците, черния дроб и панкреаса.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.