1 май - защо и как се отбелязва в различните места по света?


1 май - защо и как се отбелязва в различните места по света?
Снимка: iStock

3946

Днес е Денят на труда и на международната работническа солидарност, по-известен като Ден на труда и Първи май. Празникът обаче се отбелязва на различни дати в различните страни.

В САЩ това е първият понеделник на септември, във Великобритания се нарича Bank holiday и се пада първия понеделник на месец май. В останалите европейски държави и България се отбелязва на 1 май.

Как и защо започва да се отбелязва 1 май?

Началото на празника започва в края на XIX век, когато се създават и първите синдикати. Момент, в който работниците нямат почти никакви права, те работят до 16 часа на ден, при много лоши условия. Немалко от тях дори намират смъртта си на работното място.

На 1 май 1886 г. е обявена обща стачка на територията на всички щати в САЩ с искане работния ден да бъде намален до 8 часа. Протестът продължава 3 дни, кулминацията е на 4 май, с касапницата в Хаймаркет. По време на демонстрацията в Чикаго неизвестен извършител хвърля бомба по полицията. Загиват 7 полицаи и силите на реда започват да бият демонстрантите, като убиват четирима. Десетки са ранени вследствие на експлозията.

В следващите дни има сблъсъци и в други части на страната.

Инициативата прекрачва границите и става символ на исканията на работниците по целия свят, които тогава се борят за повече права и за по-добри условия на работа. Така независимо първоначалния отпор от много правителства 1 май 1890 г. изкарва на улицата страшно много хора.

На този празник се говори за правата на трудещите се и се отдава почит на хората по света, изгубили живота си или пострадали по време на работа.

Празникът е подкрепян от движенията на работещите, социалистите и комунистите и от синдикатите. Затова денят на труда се чества по-особено в Китай, Северна Корея, Куба и някои от страни от бившия СССР. В тези държави на 1 май се провеждат големи манифестации на работници и парад на военни и военна техника.

В България 1 май се отбелязва от 1945 г. В социалистическите страни на честването се отдава голямо значение в съответствие с идеологията, че се управляват от работническата класа. Провеждат се мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад в населените места. Манифестиращите преминават, като маршируват през площада, като се скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. А през това време от трибуна на площада, са поздравявани от партийни, държавни и местни ръководители.

След падането на комунизма по традиция БСП организира шествие до Борисовата градина на 1 май. Тогава социалистите у нас празнуват и празника на левия печат.

На Червения площад в Москва обикновено се провежда грандиозен парад, където демонстрантите са приветствани от членовете на Политбюро.

Западният свят отговаря също с честване на този ден, като се обръща внимание на защитата на правата на работещите в едно демократично общество. На 1 май обикновено има митинги в големите европейски градове – в Лондон, Париж, Берлин, Рим.

В Рим на 1 май на площад „Сан Джовани“ по традиция се провежда голям концерт, организиран от синдикатите. Католическата църква също търси свой отговор на празника и на 1 май 1955 г. посвещава датата на празник на свети Йосиф-работник. Свети Йосиф, земният баща на Исус, е считан за модел за работник, покровител на работещите и дърводелците.

В САЩ опитите празникът на работещите да се премести от септември на 1 май са неуспешни. В Америка празникът на трудещите се води началото си от 1882 г., когато машинистът Матю Макгиър предлага празникът на труда да бъде честван първия понеделник на септември. Това важи и за Канада.

В последните години в САЩ на 1 май се провеждат демонстрации в защита на имигрантите без документи, използвани от своите работодатели и работят на черно. През 2012 г. в САЩ и Канада е организиран протест срещу състоянието на икономиката и икономическите неравенства.

В Австрия 1 май се казва Tag der Arbeit, тогава различни партии, особено социалдемократите организират демонстрации и речи в големите градове.

Във Франция, където синдикатите са много силни, празникът също се отбелязва подобаващо. Това е единственият ден в годината, когато всички работещи не трябва да са на работа, с изключение на хора, чийто вид дейност като лекари или служители на градския транспорт, не го позволява.

В страната се организират много митинги и демонстрации. На 1 май във Франция се спазва и друг обичай. Подарява се на близки стрък момина сълза, по традиция от XVI век, когато 10-годишния крал Шарл IX, докато очаквал церемонията по коронацията си, дал на всички дами по една момина сълза.

В Германия през годините първомайските шествия са били и сцена на насилие и сблъсъци с полицията. Нацистки настроените демонстранти използват случая да се бият с левичарски настроените си опоненти. Такива са демонстрациите в Лайпциг през 1998 и 2005 г. През 2010 г. в Берлин одобрена демонстрация на крайната десница е блокирана от социалисти, има сблъсъци и полицията се намесва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отбелязваме Деня на труда

Работа при официален празник: Увеличени заплати по закон

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички