Работите на официален празник: Ето колко трябва да ви плащат и къде да се оплачете, ако не вземате законното


Работите на официален празник: Ето колко трябва да ви плащат и къде да се оплачете, ако не вземате законното
Снимка: istock

21902

Да работиш през почивните дни не може да се нарече най-голямата радост на света. Но когато се случи, дори в България заплащането е по-високо - защото работиш, когато трябва да почиваш и другите масово почиват.

Между 14-ти и 17-ти април, 2023 година ще са Великденските празници. Всеки, който работи на тях, ще трябва да получи повече от нормалната си заплата.

Колко повече - Инспекцията на труда (ГИТ) уточнява, че Великденските празници са официални празници и през тях работодателят дължи минимум двойно увеличение. Ако положеният труд в тези дни е и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение. По закон "извънреден" е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден. Извънредният труд се възлага задължително със заповед на работодателя, с която работниците трябва да бъдат запознати най-малко 24 часа преди началото на полагането му.

За работещите по график, при сумирано изчисляване на работното време, работата на официален празник не е извънреден труд и тяхната надница следва да бъде увеличена само със 100%.

ОЩЕ по темата: Двойна или четворна надница за работа по Коледа и Нова година

Предстоящите официални празници според Кодекса на труда са Великден (14.04 – 17.04.2023 г.), 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност). За разлика от Великден, за честването на който и четирите дни са определени като празнични, при останалите празници е регламентирано, че ако съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Неприсъствен, например, ще бъде 8 май 2023 г. (понеделник), тъй като празничният 6 май е в събота. При работа в неприсъствен ден, както и в почивен, с увеличение се заплаща единствено извънредният труд и то със 75%.

За да защитят своите трудови права в най-пълна степен Инспекцията по труда съветва работниците и служителите да разполагат с писмени доказателства, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквито са заповедта за възлагане на извънреден труд или поименният график. Ако считат, че правата им са нарушени, на сайта на ИА ГИТ, в рубриката "Административно обслужване", е публикувана подробна информация за начина на подаване на сигнали.

Гражданите могат да се обръщат за консултации и на националния телефон на Агенцията 0700 17 670.

ОЩЕ по темата: Плащат ли работодателите извънредния труд?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички