4 знаменитости с родители, които са творили история


4 знаменитости с родители, които са творили история
Снимка: Getty Images/Guliver

5848

Не би било изненада, ако ви кажем, че родителите на някои от най-големите звезди на шоубизнеса също са били известни в тези среди, а децата им просто са последвали техните стъпки. Родителите на други обаче също са записали имената си в историята, но в съвсем различни области. Вижте някои от най-интересните малко познати факти за живота на родителите на съвременни знаменитости, подбрани от ListVerse.

1. Бащата на Оливия Нютън-Джон разкодирал нацистки съобщения през Втората световна война и помогнал за залавянето на Рудолф Хес.

Много преди някой да е подозирал за съществуването на Оливия, нейният баща Брин Нютън-Джон е творял история. Дядото на Оливия печели Нобелова награда за физика, но през 1930 г. е принуден напусне Германия със семейството си заради еврейския им произход. Заселват се в Англия, където Брин среща бъдещата си съпруга Ирене Борн. Поради факта, че говори перфектен немски език, по време на Втората световна война бащата на актрисата декодира немски строго секретни съобщения. В един момент той успява да разкрие плановете на Германия за битката при Ел Аламейн и освен това участва в разпити на пленени германски войници. През 1941 г. Брин разпитва свидетел, който е видял самолетна катастрофа в Шотландия и се оказва, че пилотът е самият Рудолф Хес (близък сътрудник на Хитлер) – заловен от англичаните малко по-късно, благодарения на Брин.

2. Бащата на Хю Лори е олимпийски златен медалист по гребане. Бащата на небезизвестния актьор и музикант Хю Лори, станал популярен с ролята си на арогантния, но гениален, д-р Хаус, също е бил лекар, само че истински. Но най-голямото постижение на Ран Лори не в сферата на медицината, а в спорта. Ран има множество титли по гребане, една от които е четвърто място на олимпиадата през 1936 г., когато е част от отбора на Великобритания в дисциплината по групово гребане. Но бащата на актьора мечтаел за злато. Заради Втората световна война през 1940 г. и 1944 г. олимпийските игри са отменени, но най-накрая през 1948 година Ран има възможността да се бори за мечтания златен медал и го печели в дисциплината гребане по двойки.

3. Майката на рапъра Тупак Шакур e участвала в планирането на бомбен атентат.

Покойният Тупак си остава една от най-емблематичните фигури в историята на хип-хопа. Оказва се, че животът на семейството му е не по-малко интересен и скандален, от този на рап иконата. Майката на Шакур Алис Уилямс, която променя името си на Афени, след като се присъединява към революционно настроена партия на чернокожите в Америка „Черните пантери“ (Black Panthers). Докато е бременна със сина си, Афени и още 20 представители на партията са арестувани в Ню Йорк. Случаят остава в историята с името „Пантери 21“ (Panthers 21), а на подсъдимите са повдигнати 156 обвинения, сред които и участие в заговор за организиране на бомбен атентат. През 1971 г., месец преди да се роди Тупак, всички обвинения срещу Афени и останалите са свалени. Скоро след това майката на рапъра се жени за Мутулу Шакур, който го отглежда като собствен син, въпреки че не е биологичният му баща. Година по-късно Мутулу влиза в списъка с 10-те най-търсени бегълци на ФБР, заради участието си в обир. Впоследствие е заловен и днес все още излежава присъдата си в американски затвор.

4. Бащата на Джим Морисън е бил адмирал по време на инцидента „Гълф Тонкин“ (по-известен като инцидента „Мадокс“). Имайки предвид буйния нрав на една от най-значимите фигури в историята на рок музиката, за никого не е изненада, че бащата на Джим Морисън Джордж Стивън Морисън е служил във Военноморските сили на САЩ в продължение на четири десетилетия. Джордж Морисън има завидни професионални постижения, сред които участието в три войни и в битката при Пърл Харбър. През 1964 година, когато се случва инцидентът „Гълф Тонкин“, той е част от командването на американската военноморската флота. САЩ напада и унищожава три кораба на Република Северна Корея и това води до ескалация на войната във Виетнам.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички