5 полезни страни на видео игрите, за които не знаете


5 полезни страни на видео игрите, за които не знаете
Снимка:

5991

Да си геймър не е лесно. Трудно е да се наслаждаваш на любимото си занимание, когато всички около теб ти казват, че то е загуба на време. Оказва се обаче, че широкоразпространеното мнение за видео игрите не е съвсем пълно и те имат и положителни страни. Вижте кои са някои от тях според онлайн изданието Listverse.

World of Warcraft помага на учени да изучават разпространението на епидемии

Играта се появява през 2004 г. и е една от най-известните ролеви игри в цял свят. Пренасянето на играчите в света на Азерот е забавно приключение, което ги отдалечава от действителността, но се оказа, че това, което се случва във виртуалната реалност на World of Warcraft, има много общи неща с реалния свят. През 2005 година в играта се появява бъг под формата на вирус, който започва да убива населението на виртуалния свят. Вирусът се разпространява изключително бързо и скоро се превръща в епидемия. Въпреки сложните математически модели, базирани на предходни подобни случаи, този бъг се оказва по-труден за овладяване. Вярвате или не, епидемиолози изучават тази случка и извличат много полезна информация, свързана с появата и разпространението на епидемии в реалния свят. Дори се появяват няколко академични доклада по темата.

Nintendo Wii се използва като средство за физиотерапия

От време на време някоя компания за видео игри решава, че е добра идея да добави малко повече физическа активност в дейностите, свързани с играта ѝ. Това прави и Nintendo, когато през 2006 г. пуска на пазара своята игра Wii със сензорна конзола за движение. На пръв поглед тази конзола изглежда ненужно надценявана, но много от почитателите на играта осъзнават, че дългото седене в една поза по време на игра не е съвсем ок за тях. Wii губи битката с Xbox 360 на Playstation, който се появява по-късно, но намира своето място в офисите на мнозина физиотерапевти, които откриват, че повтарящите се енергични движения помагат за възстановяването на обездвижени пациенти.

Тетрисът лекува посттравматичния стрес

Всеки от нас е играл тази игра поне веднъж в живота си. Оказва се, че пристрастяващото подреждане на малките фигурки може да ви донесе повече ползи от просто забавление. Изследователи от Оксфордския университет откриват, че играта оказва благоприятно влияние върху хора, страдащи от посттравматичен стрес. Според тях това се дължи на факта, че играенето на играта пречи на мозъка да съхранява спомени. Лошото в случая е, че това влияние е само по време на самата игра и няма дълготрайни ефекти, но може да отвори вратички за търсене на други методи с по-дългосрочен ефект.

Онлайн игрите подпомагат икономиката. Много от най-популярните видео игри имат заложена много сложна икономическа система. Играчите работят, за да печелят богатство, което после харчат във виртуални магазини, купувайки си необходимите им ресурси. Но това, че не получават парите си на готово, кара играчите по-внимателно да обмислят в какво да ги вложат. Ето защо икономистите харесват видео игрите. Те са идеалната безопасна среда за изпробване на икономически концепции. И наистина много производители на видео игри тестват различни икономически теории в своите игри.

Масовите онлайн двубои възпитават бъдещи лидери. Хората са социални същества и всяко забавление, което включва в себе си жив опонент, е по-атрактивно за играчите. Това най-вероятно е основната причина за появата на т.нар. „мултиплейър игри“ – такива, в които има голям брой участници. Освен че са по-голямо предизвикателство за самите играчи, те имат и друга положителна страна – създават бъдещи лидери. Всеки един от участниците в масовата игра трябва да е способен да създава военни стратегии, да координира и предвижда действията на много други хора, да води преговори, да мотивира други играчи, с които е в коалиция и т.н. Това са все качества, които са изключително полезни и високо ценени не само във виртуалния, но и в реалния свят.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички