5 въпроса, които да се запитате, ако търсите своя път в живота


5 въпроса, които да се запитате, ако търсите своя път в живота
Снимка: Pixabay

6316

Всеки човек иска да открие своето призвание в живота и отредения му път, за да се превърне в пълноценна личност или иначе казано да бъде най-добрата версия на самия себе си. Въпреки това не всички успяват да го постигнат и се пускат по течението, следвайки хода на събитията, без да се опитат да ги насочат в желаната от тях посока. Ако вие не сте от тях и не сте се отказали да търсите истинската мисия в живота си, задайте си тези 5 въпроса, които според Lifehack ще ви помогнат да го постигнете.

1. Каква е основната причина да искам да открия своя път в живота? Едно нещо е категорично ясно, когато си зададете този въпрос – вие искате да промените нещо. Когато стигнете до този момент, най-важно е да бъдете искрени със себе си и да откриете реланите причини за желаните промени, които ще бъдат най-големият ви мотиватор за действие след това. Задайте си простичкия въпрос „Защо?“ и запишете всички неща, които прекосят ума ви в този момент. Вашите причини трябва да са си важни за вас самите и за никой друг. Не забравяйте, че вие сте уникален човек с автентични нужди и желания. Фокусирайте се върху тях.

2. Кои са нещата, които върша с истинска страст и 100% отдаденост? Спомнете си детството, когато се е налагало родителите ви буквално да трябва да ви завлекат, за да ви откъснат от нещо, с което се занимавате. Потърсете отново това дете от спомена, защото то е някъде дълбоко във вас, и преоткрийте нещата, които ви карат да изгубите себе си, да забравите за всеки и всичко около вас, когато ги вършите. Това е вашата истинска страст в живота и нещото, върху което трябва да съсредоточите цялата си енергия. Много вероятно е училищната система, обществените нагласи, мнението на околните и т.н. да са ви накарали да потиснете желанията си, за да задоволите чужди очаквания. Правете това, което обичате, защото шансът да станете експерт в нещо друго е минимален.

3. Това ли е наистина моят личен избор? Нуждаете ли се от дадено нещо в момента или това е просто нещо модерно, което обществото ви налага да харесвате, да си мислите че искате и да определяте като ваш личен избор? Когато не се чувствате удовлетворени от избора, това най-вероятно означава, че той не е най-добрият възможен и ви е нужна промяна. Не забравяйте, че определящ при всяка проблемна ситуация е начинът, по които вие я тълкувате. Съвременната действителност изисква от нас да бъдем изключително адаптивни, а изобилието от възможности, което ни предлага, прави всеки наш избор по-трудно от всякога. Ето защо е много важно да избирате само това, което отговаря на личните ви нужди и ще подкрепи действията ви по пътя към постигането на целите ви.

4. Кое са най-важните неща в живота ми? Можете да започнете да записвате на листа хартия всяко нещо, което сметнете, че е значимо за вас. Не е необходимо да правите списъка наведнъж. Дайте си време, помислете и го направете постепенно. Не е нужно да усложнявате процеса, може да започнете от простички неща като да прекарвам време със семейството си, да не губя връзка с приятелите си, да се науча да свиря на китара (или някакъв друг инструмент) и т.н. Впоследствие размишленията ви ще започнат да се задълбочават, без дори да усетите, и ще се насочите към по-смислени теми и неща като да бъда финансово самостоятелен, да се науча да се радвам на малките неща, да стана по-толерантен към чуждото мнение, да открия сродната си душа и т.н. Дръжте списъка си на място, до което имате лесен достъп, за да го преглеждате и да си припомняте какво сте записали в него, когато нещо се обърка или просто искате да си припомните какви са целите в живота ви.

5. Колко добре познавам себе си? Цените ли градивната критика? Искрени ли сте със себе си? Ако отговорът на тези въпроси е „не“, то тогава трябва да поработите върху това да опознаете по-добре себе си. Това е важно, защото трябва да сте наясно със собствените си силни и слаби страни, за да изградите стратегия за бъдещото си, базирана на реалните ви възможности.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички