6 безкофеинови начина да се ободрите


6 безкофеинови начина да се ободрите
Снимка: Thinkstock/Guliver

6302

Повечето хора разчитат на кафето или черния чай, за да се почувстват по-бодри и продуктивни. Ако обаче не обичате тези напитки или пък не можете да консумирате кофеин по здравословни причини, има и други начини, чрез които да повишите енергията си. От Science Alert дават няколко предложения.

1. Пийте вода. Дехидратацията изпива енергията ви и причинява умора, объркване, неравномерности в ритъма на сърцето и дори припадане.

2. Разходете се навън. Не стойте в офиса или у дома през целия ден. Разходете се на чист въздух и слънце. Излагането на естествените източните на синя светлина като слънчевата светлина подобрява вниманието и ефективността на организма.

3. Дишайте дълбоко. Дишането осигурява кислород на всички части на вашето тяло, което увеличава вашето енергийно ниво и усилва имунната ви система, поддържа ви здрави и силни.

4. Хапнете здравословна закуска следобед. Ниската кръвна захар може да ви замае и да ви направи умствено летаргични. Същият ефект, парадоксално, могат да предизвикат и големите ястия, защото затрудненото и натоварено храносмилане отнема много енергия. Много изследвания показват, че закуска, богата на фибри и протеини, е много ефективна за увеличаване на вниманието и ободряването на организма.

5. Намалете времето си пред екрана. Ако се взирате по цял ден в екрана на компютъра си, или в екрана на телефона и таблета си може да получите т.н. синдром на компютърното зрение. При него очите са раздразнени и сухи, появява се замъглено или двойно виждане, главоболие и болки в гърба и врата. Намалете времето си пред екрана до минимум, мигайте често, оправете позата си пред бюрото и насочвайте погледа си към далечен обект на всеки 20 минути.

6. Потанцувайте или изкачете няколко етажа стълби. Проучвания сочат, че физическата активност и особено кардио-тренировката на чист въздух елиминират умората много добре.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички