6 разлики между уверените и арогантните хора


6 разлики между уверените и арогантните хора
Снимка: iStock/Guliver

5590

Самочувствието е важно както за кариерата ви, така и за личния ви живот, защото често от него зависи как останалите се отнасят с вас. Прекалено голямата увереност обаче понякога се превръща в арогантност - изключително неприятна черта.

За да не се случва това, прочетете разликите между хората със самочувствие и арогантните хора, посочени от Inc.com.

Уверените личности:

1. Слушат много повече, отколкото говорят.

Самохвалството е маска, която прикрива дълбока несигурност. Истински уверените хора са спокойни и скромни. Те имат изградено мнение по въпроса, но искат да знаят и какво мислят останалите.

Затова те задават въпроси с отворен край, които дават на събеседниците им свободата да бъдат изчерпателни и самоаналитични. Питат хората какво правят, как го правят, какво им харесва, какво са научили и как да постъпят, ако попаднат в подобна на тяхната ситуация.

2. Насочват светлината на прожекторите върху другите.

Може би наистина са свършили по-голямата част от работата. Може би са се справили с най-големите препятствия. Може би е вярно, че са превърнали група от отделни личности в отлично работещ екип.

Истински уверените хора не парадират със своите възможности и постижения. Те не търсят славата, защото им стига да знаят, че постигнали това, което са искали. Те нямат нуждата от признание на останалите, защото истинското одобрение идва отвътре.

3. Не унижават другите.

Най-общо казано, хората, които обичат да клюкарстват и да говорят зад гърба на другите, го правят, защото се надяват изтъкнат себе си, като се сравнят с някой, който намират за по-неспособен и некомпетентен от самите тях. Единственото сравнение, което правят уверените хора, е сравнението със себе си и с човекът, който се надяват да бъдат някой ден.

4. Не се страхуват да поискат помощ.

Много хора мислят, че молбата за помощ е признак на слабост. Те вярват, че в нейната основа стои липсата на знания, умения и опит.

Уверените хора не се страхуват да признаят слабостите си. По тази причина, те често търсят помощ от другите, не само защото са достатъчно силни, за да признаят, че се нуждаят от помощ, но и защото знаят, че по този начин показват уважение към човекът, когото са потърсили.

5. Поемат отговорност за грешките си.

Несигурността има тенденцията да ражда фалш, докато увереността ражда искреност и честност. По тази причина, уверените хора никога не бягат от отговорност за своите действия. Те нямат нищо против тяхната грешка да служи за пример на останалите.

6. Защитават позицията си не защото мислят, че винаги са прави, а защото не се страхуват да грешат.

Самонадеяните хора са склонни да застават зад една позиция и да я защитават на всяка цена, пренебрегвайки всички различни мнения и гледни точки. Те са убедени в своята правотата и искат (по-скоро се нуждаят) и вие да го знаете.

Истински уверените хора нямат нищо против да бъдат опровергани. Те знаят, че да разбереш истината е много по-важно от това да бъдеш прав. Когато сбъркат, те не се страхуват да признаят грешката си и да преразгледат своята позиция.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички