8 съвета за предпазване от пожар през лятото


8 съвета за предпазване от пожар през лятото
Снимка: iStock/Guliver

8130

Десетки хора загинаха в Гърция в последните дни заради горски пожари. Бедствието е наистина ужасяващо.

През лятото нито една страна не е имунизирана срещу него заради горещините. Много от големите пожари у нас през последните години пък са в следствие на човешка грешка или немарливост, които биха могли лесно да бъдат избегнати, а резултатите често включват сериозни щети за хората или за околната среда. В тази връзка българското дружество "Пожарна защита" ООД публикува набор от съвети за това как да предотвратим вероятността от възникване на пожар и как да се спасим невредими, ако попаднем в такъв.

Внимавайте с огъня на открито

Когато сме на открито, е нужно да избягваме паленето на огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. Паленето на огън при ветровито време трябва да се избягва, тъй като е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да има възможност за навременна и адекватна реакция.

Стъклените отпадъци също са потенциална заплаха

Едно често пренебрегвано предупреждение е да не се изхвърлят стъклени бутилки в полето или гористите местности, тъй като те могат да имат ефекта на лупа и да доведат до запалване на сухи треви.

Деца и запалителни предмети

Може би най-важното правило за предпазване от възникване на пожар в дома е да не оставяме деца без наблюдение близо до нагревателни уреди или да си играят с кибрит, запалки и други опасни предмети. Ако използваме свещи в дома си, те трябва да са поставени в стабилни свещници и на места, където децата и домашните любимци не могат да ги достигнат.

Цигари

Цигарите са често срещана причина за възникване на пожар в битова среда. Ето защо пушачите се съветват да не пушат в леглото, тъй като може да заспят и да се запали пожар. Не е желателно също да се оставят незагасени цигари, които може да паднат на килима или вестника и също да предизвикат инцидент с трагичен край.

Отоплителните уреди в дома

За да се предпазим от пожар в дома е важно още да избягваме поставянето на горими предмети в близост до отоплителните уреди, както и да следим за тяхната техническа изправност и да не претоварваме електрическата мрежа.

Как да реагираме при пожар

Ако станем свидетели на пожар, най-важното, което трябва да направим, е да се обадим на 112 и да обясним точно ситуацията. Най-доброто решение за превенция на пожари в дома е да имаме инсталирана сигнално-охранителна техника с димен датчик, който да сигнализира на охранителната фирма навреме и тя да реагира незабавно. Наличието на пожарогасител също може да помогне много. Около 80% от домакинствата в развитите страни са оборудвани в пожарогасители в техните домове. В България няма официална информация, но по всяка вероятност съответният процент е едноцифрено число. Когато вкъщи имаме деца, домашни любимци или възрастни хора е добре да имаме пожарогасител под ръка, тъй като изключително голям процент от всички пожари възникват в домашни условия. Също така със сравнително малка инвестиция може да избегнем големи евентуални щети. Не бива обаче да забравяме, че пожар се гаси с пожарогасител само гогато е в начален етап и когато знем какво гори.

Опасност от задушаване

Над 70% от жертвите на пожар в света са починали не от самия огън, а от задушаване от дима. Затова, ако сме блокирани, незабавно трябва да запушим процепите, откъдето влиза димът, с кърпи, дрехи и други подръчни материали и да сложим около лицето си мокри парцали, които значително ще намалят вдишването на дим. Това може да ни предостави ценни минути, през които да получим помощ.

Много е важно също, че димът отива от долу нагоре, затова ако попаднем в много задимени помещения е задължително да клeкнем или дори да легнем на пода, защото ниско долу въздухът е най-незадимен и ще имаме още няколко минути за дишане, които може да са от жизнено значение.

Възможност за бягство

Новите сгради, най-вече бизнес постройките, са направени от гипсо-фазер. Той се чупи лeсно и ако сме в такава сграда можем да си проправим път в съседни, по-малко задимени, помещения. Най-важното в подобна ситуация е да избягаме от дима и огъня, да се евакуираме по посока на пътищата на евакуация, които не бива да допускаме да бъдат блокирани от огнището на пожара.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички