Бивш министър: Пожарът във влака София - Бургас може да е саботаж


Бивш министър: Пожарът във влака София - Бургас може да е саботаж
Снимка: БГНЕС

3708

Много е възможно в случая с пожара във влака на гара Коньово да става въпрос за саботаж. Ако съм на мястото на министъра на транспорта Ивайло Московски, няма да изолирам този вариант. Това каза бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев.

Запитан защо ще му е на някого да запали вагоните, той отговори: „Хорската... то не е и простотия, то е невъзпитание – има толкова много хора, които нехаят към общото – виждате какво става, не само по отношение на вагоните, най-елементарните неща (...) от това, че мърсим, до това, че трошим и ломим всичко онова, което е общо“.

Пред bTV Кръстев обясни, че като говори за саботаж, експертът има предвид, че няма следи от късо съединение, а огънят е бил в горната част на вагона, където е слаботоковото напрежение и има предпазители „и много трудно би могло да се случи нещо такова“.

Въпросът е по-скоро какво се прави по отношение на превенция на подобни случаи. Ясно е, че подвижният ни състав е доста стар, знаем състоянието на железниците. Много се инвестира в железопътната инфраструктура, но все още не сме намерили формулата в България поне да усвояваме европейски средства за подвижен състав. Защото, каквото и да си говорим, тези вагони са морално остарели, колкото и да се реновират, каза гостът.

Според него трябва да се задълбае и по темата какви са застраховките и обезщетенията на хората. По думите му се правят опити да се спестят пари, като вагони се застраховат само когато са на гарата или само когато са в движение, без да се мисли за последствията в дългосрочна перспектива.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички