Албанците - кокаиновите крале на Европа


Албанците - кокаиновите крале на Европа
Снимка: iStock

4864

Албанците са хората, които най-често са арестувани за трафик на кокаин в Европа. Втори и трети са съответно бразилците и колумбийците, посочва нов доклад на Европол, посветен на борбата с наркотрафика. Наркотрафикът налива 1 трлн. долара в световната икономика

Докладът подробно описва Белгия и Нидерландия като "порталите" на кокаина към Европа, съобщава албанската медия Exit News.

Албанските организирани престъпни групи са все по-силно ангажирани с тези дейности. Bелгийските и холандските власти твърдят, че албанците са разширили ролята си в осигуряването на кокаин и установяването на техни собствени контакти в Южна Америка. Те вече имат директен контакт с дистрибутори и дистрибуторски мрежи на едро в Европа.

Броят на наркотиците, достигащи европейските брегове, се е увеличил заедно с престъпните групи, които ги търгуват. Това се дължи отчасти на разпокъсаността на наркокартелите в Латинска Америка.

Албанци, занимаващи се с разпространение на кокаин, има в Германия, Швеция, Великобритания и дори Австралия.

От 2010 г. Италия, Германия и Белгия последователно идентифицират албански престъпници сред първите 10 националности на преследваните за трафик на кокаин. През последните години в Австрия, България, Гърция и Швейцария се наблюдава същата тенденция. В Италия албанците са най-видните чуждестранни наркотрафиканти към 2018 г.

Германия изчислява, че 29 от 31-те организирани албански групи се занимават с трафик на наркотици. Албанските граждани са на второ място след германските граждани по престъпления, свързани с кокаин.

Гърция съобщи, че от 2017 г. албанските трафиканти се разширяват в търговията с кокаин и работят с трафикантите в Латинска Америка, за да внасят значителни количества от наркотиците на гръцка територия с цел разпространението им. Албанските граждани са на второ място след гърците в страната по престъпления, свързани с кокаин.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички