Ангела Меркел бе избрана за Човек на годината


Ангела Меркел бе избрана за Човек на годината
Снимка: Getty Images / Guliver

4385

Германският канцлер Ангела Меркел е Човек на годината според класацията на престижното списания Time. Според изданието тя е най-влиятелният политически лидер в Европа.

Ето как изданието обяснява мотивите за избора:

"Германската демократична република, където е израснала Меркел, не е била нито демократична, нито република, а оруелско шоу на ужасите. Срамежливата дъщеря на лутерански свещеник, Ангела се промъкна в политиката през 90-те г. на миналия век, когато източногерманците все още бяха разглеждани като извънземни в западния свят. Именно заради родното си място обаче Меркел има различно от останалите политически лидери виждане за свободата и за рисковете, които хората поемат в нейно име.

През 2015 г. имаше поне три причини да се чудим ще продължи ли Европа да съществува в настоящия си вид - гръцката дългова криза, бежанската вълна и атентатите в Париж. И трите пъти Меркел показа характер. Германия помогна за разрешаване на гръцкия въпрос при строги условия, прие бежанците като жертви на радикалния ислям, а не като негови носители , реши да изпрати войски, за да се борят срещу „Ислямска държава“.

Канцлерът прокара в обществото ценности като човечност, щедрост, толерантност, за да покаже, че силата на Германия може да бъде използвана за изграждане, не за рушене. В днешно време е рядкост да видим лидер, който изменя националната идентичност на страната си.

Дъщерята на свещеника държи милосърдието като оръжие. Можете да се съгласявате с нея или не, но е факт, че Меркел не избира лесния път. Истинските лидери си личат, когато хората не искат да ги следват. За това, че поиска повече от държавата си, отколкото повечето политици биха посмели; за това, че се изправи срещу тиранията; за това, че е морален ръководител в свят, в който моралът е на изчерпване – Ангела Меркел е Човек на годината."

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички