БНБ пусна монета за 100-годишнината на Стоянка Мутафова


БНБ пусна монета за 100-годишнината на Стоянка Мутафова
Снимка: БГНЕС

7484

Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема "100 години от рождението на Стоянка Мутафова" от серията "Български творци". Цената на монетата е 30 лева. БНБ пуска юбилейна монета, посветена на Гео Милев (СНИМКИ)

На лицевата страна на монетата са изобразени следните елементи: емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата; в полукръг горе надпис "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", а долу годината на емисията "2022" и номиналната стойност "2 ЛЕВА".

На обратната страна на монетата е изобразен портрет на Стоянка Мутафова, а вдясно в полукръг – надпис на два реда "100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТОЯНКА МУТАФОВА".

Монетата се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. "Княз Александър I" № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. "Михаил Тенев" № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД. Пет възпоменателни монети ще пусне БНБ през 2022 г.

В периода от 24 до 26 януари 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета "100 години от рождението на Стоянка Мутафова" ще се продава без ограничения. БНБ пуска монета за 200-годишния юбилей на Г.С. Раковски

Още на първия ден след пускането ѝ в обращение един от най-известните и големи сайтове за свободна онлайн търговия се напълни с оферти за монетата, които варираха на цени от 200 до 500 лева. Едно от предложенията е за цели 650 лева – над 20 пъти повече от първоначалната цена на монетата.

Това е втората възпоменателна монета, която БНБ пуска в обращение от началото на годината. Първата бе посветена на Гоце Делчев и пред касите на централната банка имаше опашки от желаещи да я притежават. Днес също се образува опашка пред сградата на БНБ. БНБ пуска златна монета по случай Коледа (СНИМКИ)

Легендарна актриса

Стоянка Мутафова ни напусна на 6 декември 2019 г. след дълго и продължително боледуване. На 97-годишна възраст тя бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса. Отиде си актрисата Стоянка Мутафова

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Първата ѝ роля е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер.

През дългата си кариера участва в над 90 театрални постановки и създава забележителни роли. Има участия в киното, телевизията и естрадата. Отличена е с редица награди.

"Царицата на българската комедия", "Фурия", "тайфун" и "Господа Стихийно бедствие" са само няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера. Зрители от няколко поколения с обич и уважение я наричат "Госпожа Стихийно бедствие", по името на легендарната пиеса, която се превръща в нейна запазена марка.

С дългогодишна и блестяща кариера Стоянка Мутафова се превръща в един от символите на българския театър и се радва на любов и уважение от публиката.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички