"Човекът от народа" Фидел Кастро тънел в лукс


"Човекът от народа" Фидел Кастро тънел в лукс
Снимка:

9104

Кубинският лидер Фидел Кастро, който години наред си налагаше имидж на "човек от народа", за когото материалните облаги не са водещи, всъщност е водил охолен живот. Той е притежавал стотици милиони долари и дори частен остров, пише The Daily Mail.

Далече от очите на народа си, който страда от беднотия и трудности, Ел Команданте разполагал с частния остров Кайо Пиедра, на който имало плаващ ресторант, хеликоптерна площадка и басейнче с два делфина. Само най-близките до Фидел хора знаели за частния му рай южно от Хавана, където революционерът прекарвал времето си със своята съпруга и петте си деца. Посетителите на острова са малобройни, сред тях е бил и Ерих Хонекер, лидерът на Източна Германия до падането на Берлинската стена и обединяването на Германия.

След като идва на власт при водения от него бунт, Кастро правел всичко възможно хората, които гледали на него като на образец за равенството на комунизма, да не научат нищо за неговия остров, където прекарвал уикендите в къща на брега, гледаща към Карибско море. Съществуването на това кътче беше разкрито от бивш бодигард на Фидел, който написа книга, в която описва двойните стандарти на човека, наричан от народа Ел команданте.

Хуан Рейналдо Санчес е работил за диктатора в продължение на 17 г., преди да се разочарова от неговото лицемерие и да се опита да избяга в Щатите. В книгата си "Двойнственият живот на Фидел Кастро" Санчес разказва, как Кастро попаднал на острова малко след провалилото се нахлуване през Залива на прасетата през 1961 г., когато обучени от ЦРУ изселници от Куба се опитаха да свалят правителството в Хавана. Когато посетил мястото на десанта, на първия човек в Куба му било казано за островчето Кайо Пиедра, намиращо се на около 15 км. от брега. В новото си имение лидерът на Куба разполагал с къща и кей, на който се приютявала неговата яхта. Според Санчес социалният живот на Кастро на острова бил концентриран около привързан към кея понтон, на който имало бар и барбекю, а до него се намирал ограден като басейн район, в който плували два делфина за развлечение на децата. Санчес пише: "Фидел Кастро правеше всичко възможно, за да се разбере, а понякога го заявяваше и официално, че революцията не му дала възможност за отдих или развлечения и той не знаел нищо за буржоазния начин на почивка и дори го презирал. От 1977 до 1994 г. съм го придружавал стотици пъти до малкия рай на Кайо Пиедра, където където участвах в многобройни риболови и подводни експедиции".

Кастро, който слезе от власт през 2008 г. и назначи брат си Раул за свой приемник, положи всички усилия народът му да не разбере за неговия остров-скривалище. Според Санчес той пазел в тайна и богатството си, което възлизало на "стотици милиони", както и още 20 свои имоти, пръснати из Острова на свободата. Бившият бодигард твърди в книгата си, която излезе в Ню Йорк, че Кастро лично подбирал "бандитите", на които да бъде разрешено да напуснат Куба към Флорида, когато през 1980 г. американското правителство позволи на 100 000 кубинци да намерят убежище в САЩ. Вместо да даде възможност на семейства да напуснат Куба, Кастро опразнил затворите и психиатриите. Това масово преселение от 1980 г. вдъхнови филма "Белязаният" с Ал Пачино в главната роля, в която той се вживя в образа на превъртял от дрогата мафиотски бос.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички