Феноменът, заради който 500 000 японци отказват да напуснат домовете си


Феноменът, заради който 500 000 японци отказват да напуснат домовете си
Снимка: iStock/Guliver

5204

Повече от половин милион млади хора в Япония са се отрекли от обществото и са избрали да живеят изолирано. Това сочи проучване на японското правителство, цитирано от The Independent.

Феноменът, наречен „хикикомори“, се дефинира от здравното министерство на страната като „хора, които остават затворени в домовете си по шест месеца и повече, без да ходят на училище, на работа или да имат социално общуване“.

Става дума за около 540 000 души на възраст между 15 и 39 години. През 2010 г. бе проведено друго подобно проучване и то установи, че броят на хората с такова състояние е 696 000. Въпреки спада, настоящите данни сочат, че младежите са започнали да се затварят за по-дълго време. Цели 35% водят изолиран живот от поне 7 години, 29% - между 3 и 5 години.

Трудно е да се състави точен профил на човека, принадлежащ към хикикомори. Състоянието все още не е официално диагностицирано като психическо отклонение, но буди притеснения. Лекарите вярват, че то се дължи на психологически и културни фактори, които карат младите хора да чувстват нужда да се отделят от обществото.

От хикокомори страдат по-често мъже, които от малки са били подложени на голямо напрежение да бъдат изключително успешни в училище и кариерата си. Състоянието също така се забелязва повече сред средната класа и добре образованите хора. Изолиращите се са споделяли, че предпочитат да си стоят вкъщи и да играят видеоигри, вместо да общуват и разговарят с някого.

Според експертите обаче не става въпрос за мързел. „Те са хора, чието съзнание е изтормозено. Искат да излязат в света, да намерят приятели или половинки, но просто не могат“, казва психологът Тамаки Саито пред BBC.

Подобен начин на живот не е ограничен само до Япония, а все по-често се среща и в САЩ, Китай и Испания.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички