ЯЦБ с мерки за стимулиране на икономическия растеж


ЯЦБ с мерки за стимулиране на икономическия растеж
Снимка: Getty Images/Guliver

2656

На заседание в сряда Японската централна банка (ЯЦБ) обяви промени в паричната си политика с цел предизвикване на икономически растеж. Тя обаче остави непроменено равнището на основния лихвен процент на ниво от -0,10%, съобщава BBC.

Банката формулира целева стойност за лихвените проценти по десетгодишните облигации от около 0%. Също така заяви, че ще продължи своите покупки на активи, докато годишната инфлация надхвърли 2 на сто. По този начин тя формулира целта си за инфлацията още по-агресивно, отколкото досега. Централната банка призна, че може да разхлаби допълнително паричната си политика чрез ново разширяване на паричната база.

За сметка на това годишната програма за закупуване на облигации остава непроменена на ниво от 80 трлн. йени. И обемите за покупки на борсово търгувани фондове (ETF) и инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS) остават непроменени.

Банката обяви освен това, че оставя без промяна досегашните си отрицателни лихви от минус 0,1 на сто. Тези ставки се налагат върху излишъците от задължителните резерви, които търговските банки държат в нея. Тази стъпка трябва да подпомогне институционалните инвеститори, като банките и застрахователи.

След решението индексът Nikkei-225 се повиши с 1,2 на сто до 16 692 пункта, насърчен от силното поскъпване на банковите акции. Причината за облекчението е фактът, че изразените в навечерието на срещата опасения за възможно ново понижение на основната лихва още по-дълбоко в негативната територия, не се сбъднаха.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички