Deutsche Bank разпродава акциите си


Deutsche Bank разпродава акциите си
Снимка: Getty Images / Guliver

2501

Под голям натиск се оказаха европейските фондови борси в петъчната търговия и са на път да приключат най-лошата си седмица от три месеца насам в резултат на драматична обезценка с над 8% на акциите на Deutsche Bank.

Рязката обезценка на акциите на най-голямата германска банка дойде в резултат на новината, че властите в САЩ искат да ѝ наложат глоба в размер на 14 млрд. долара във връзка с разследване около продажби на ипотечни ценни книжа.

Въпреки че от Deutsche Bank заявиха, че нямат намерение да покрият евентуални граждански искове в размер близо до цитираната сума и че преговорите с американските власти тепърва започват, акциите на най-голяма кредитна институция в Германия вече се понижават с 8,18%. Това означава, че само в рамките на първата половина на днешната търговия банката се прости с цели 1,2 млрд. евро от своята пазара капитализация, съобщава БНР.

Негативно влияние върху целия финансов сектор оказа кризата с немската банка. Това се случи поради опасенията, че и други банки на Стария континент могат скоро да споделят съдбата на Deutsche Bank.

Драматичният спад на акциите на немската кредитна институция се отрази неблагоприятно и на немския фондов индекс DAX, като той се понижава с 1,33%.

В рамките на деня общият европейски банков индекс се понижава с близо 2% и е на път да приключи седмицата с понижение от около 7 на сто. Това от своя страна може да се окаже най-солиден спад на банковите акции от края на юни, когато британците гласуваха изненадващо за напускане на ЕС, причинявайки първоначален сериозен шок на световните капиталови пазари.

Днешно понижение на петролните цени с над 1,5% оказва допълнително негативно влияние върху търговията на европейските пазари на акции и по-специално върху общия европейски индекс, включващ петролни и газови компании, който пада с над 1%.

Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се понижава с 0,84%, след като вчера успя да поскъпне за пръв път от седмица насам, отчитайки плах ръст от 0,6%. Очертава се индексът да приключи със седмична загуба от близо 2,3% - най-слабо негово представяне от три месеца насам.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички