Не се очаква увеличава на данъка за таксита през 2017 г.


Не се очаква увеличава на данъка за таксита през 2017 г.
Снимка:

2804

Годишният данък за такси е 850 лв. Когато коментираме този данък, важното е, че с него се облагат превозвачите и се дължи на автомобил, а не на водач. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова, цитирана от БГНЕС.

Йорданова кача, че не е обсъждано увеличаването на този данък, който замества корпоративния и данък общ доход (ДОД) за физическите лица, когато става дума за водачи - еднолични търговци.

Данъкът е под 2,40 лв. на ден, което означава, че в повечето случаи един автомобил се обслужва от двама водачи, което означава, че един водач ще плаща под 1,20 лв. дневно. Йорданова смята, че този данък ще замени патентния, който бе спрян през 2007 г. и това ще изсветли бизнеса.

Разговорите за тази такса са започнали още преди да бъдат гласувани промените като са говорили и с таксиметровия бранш още през март, а от там са приели тези промени. Още по времето на дебатите в Народното събрание е станало ясно, че това няма да се отрази върху цените за гражданите. Промяната на закона е имала своите цели и това е промяна в посока да даде възможност на общините един данък, който по принцип отива в държавния бюджет, сега ще се предоставя на общините.

Средствата от този данък ще отиват за транспортната инфраструктура - пътната мрежа, тротоарите и др. По този начин ще бенефициенти от това ще бъдат самите шофьори.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички