Италианците са недоволни: любимата им напитка поскъпва


Италианците са недоволни: любимата им напитка поскъпва
Снимка: iStock/Guliver

3627

Един от любимите и емблематични продукти за Италия – кафето – поскъпва сериозно. Цената на ароматната напитка в страната се е увеличила на места почти с 16% за последната година, показват данни на местната асоциация на потребителите Assoutenti.

Чашка кафе еспресо вече струва 1 евро и 25 цента в алпийските градове Тренто, Болцано и Кунео, а средната му цена за Италия вече е 1,10 срещу почти едно евро преди година. Има реален риск то да поскъпне до рекордните 1,50 евро, ако цените на съставките продължават да растат. Защо пием по-скъпо кафе?

Цената на кофеиновата напитка в Месина, на остров Сицилия е 0,89 цента, което е над 40% по-евтино спрямо Тренто. Следва Неапол, където чаша кафе струва 0,90 цента и област Калабрия, където е с 2 цента по-скъпо от там.

"Получаваме множество оплаквания, които осъждат покачването на цените на кафето", казва пред The ​​Times ръководителят на Assoutenti Фурио Труци. Повечето кафенета в Италия са повишили цените, включително на закуски като сладкиши и тестен изделия. Това "превръща ежедневния ритуал за 5,5 милиона италианци в лукс, запазен за богатите", споделя Труци.

Сравнено с миналогодишните ценоразписи, става ясно, че цената в някои райони се е повишила с между 13% и 16%, като средното годишно увеличение е почти 6%. От Асоциацията на потребителите поясняват, че са обезпокоени, защото дневно в Италия се пият над 9 милиона кафета, а високите цени са резултат както от цените на енергийните суровини, така и от тези на кафето и захарта. Нещо повече традиционното италианско кафе еспресо е кандидат да стане част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 2023 г. Топ 15 на страните, в които се пие най-много кафе

Цените на кафето в световен мащаб скочиха през 2021 г., след като лошите метеорологични условия в страните производителки на кафе доведоха до лоши реколти, а продължаващите проблеми с веригата на доставките доведоха до забавяния и блокажи, като помогнаха за повишаване на цените.

Това е "толкова ключова част от ежедневието на потребителите, че ще е нужно много, за да се променят навиците им за кафе", казва пред Bloomberg Дарън Сейфър, анализатор на храни и напитки в изследователската фирма NPD Group.

Когато кафето излиза наистина солено

Междувременно популярно кафене във Флоренция беше глобено с 1000 евро, след като разгневен клиент се обадил в полицията, за да се оплаче от цената на горещата напитка.

Известното заведение е било санкционирано за това, че не е обявило цената за чаша кафе на щанда си и един от клиентите се е обадил в местната полиция, раздразнен, че чаша кафе без кофеин струва 2 евро.

Според кафенето, този сорт кафе произхожда от мексиканска плантация и е приготвено много внимателно от баристите. Собственикът на заведението заяви, че е готов да плати глобата, но разкритикува закона и уточни, че цената е била изписана в дигиталното меню.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кафето изчезва

Световното производство на кафе ще достигне рекордна стойност

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички