Недостиг на кафе заплашва света


Недостиг на кафе заплашва света
Снимка: iStock/Guliver

6493

Разпространението на коронавируса в редица страни от Южна Америка може да създаде големи икономически проблеми, по-специално недостиг на кафе в света. Според експерти, "има опасения, че ще има недостиг на работници за събирането на кафеените зърна", съобщи Bloomberg.

И въпреки че случаите на заразяване с новия вирус в страните от Латинска Америка, които доставят кафето на световния пазар, все още са много по-малко от тези в Европа и САЩ, болестта заплашва да остави кафеените плантации без берачи.

Кафето изчезва

Агенцията съобщава, че работата на берачите на кафе в Латинска Америка се числи към нископлатените, освен това работниците живеят скупчени, което създава висок риск от разпространение на коронавирус, дори ако само един човек е заразен.

Други факти, които влияят негативно на индустрията, са прекратяването на работата на някои банки, въвеждането на санитарни норми, заради които се съкращава работният ден, както и прекъсванията в работата на транспорта.

Най-трудна е ситуацията в Бразилия, Колумбия и Перу, които формират около 2/3 от световните доставки на кафени зърна "Арабика", посочва Bloomberg.

В същото време карантинните мерки, предизвикани от пандемията, не само не намалиха търсенето на кафе, а напротив - то се е увеличило. Хората не поръчват кафета в ресторанти и кафенета, но са започнали да купуват продукта от магазините за консумация вкъщи.

Най-засегнатата южноамериканска страна към момента е Бразилия. Там заразените са 101 826, смъртните случаи са 7051, а оздравелите са почти 43 000.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички