Кои са полезните свойства на бананите


Кои са полезните свойства на бананите
Снимка: iStock/Guliver

14513

Бананите са един от най-популярните тропически плодове. Те винаги са вкусни, полезни и засищащи, независимо дали ги хапваме за закуска, когато спортуваме или между храненията. Защо не бива да закусвате с банани

Американската диетоложка Джули Ъптън посочва четири основни свойства на бананите, които смята за най-полезни за здравето. Мнението си тя сподели пред изданието Eat This, Not That! Зелените, зрелите и презрелите банани носят различни ползи за здравето

На първо място Ъптън обърна внимание на факта, че бананите са пълни с хранителни вещества. "Един средно голям банан съдържа 110 килокалории, 30 грама въглехидрати и 3 грама чисти фибри", посочи лекарката. Друга полза от банана е, че един плод съдържа 25% от дневната стойност на витамин В и 10% от дневната стойност на калий, витамин С и манган.

Специалистката припомни още, че бананите нямат мазнини и благодарение на фибрите и въглехидратите са много засищащи. Това е значително предимство за хората, които са на диета. Ъптън цитира изследвания на нейни колеги от Чикаго, които установяват, че дори миризмата на този плод може да намали глада.

Съдържащият се в банана калий (приблизително 400 милиграма) спомага за стабилизиране на кръвното налягане и има положителен ефект върху сърдечната функция, а липсата на натрий в плода прави този ефект още по-забележим.

Ъптън също вярва, че бананът може да подобри настроението, благодарение на витамин В, който е невротрансмитер за "хормоните на щастието" - серотонина и допамина. Диетоложката цитира изследване в списание Psychotherapy and Psychosomatics, което пряко свързва дефицита на витамин В с риска от развитие на депресия.

По-рано диетолози и лекари от САЩ назоваха популярни иначе продукти, които обаче могат да причинят сериозна вреда на здравето. На първо място експертите препоръчват да се откажат от бекона и колбасите.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички