Лютите чушки укрепват здравето и удължават живота


Лютите чушки укрепват здравето и удължават живота
Снимка: pixabay.com

10563

Обичате ли да похапвате люти чушки? Е, може и да не са прекалено люти. А знаете ли, че редовната им консумация намалява риска от преждевременна смърт и удължава живота?

Хората, които редовно ядат люти чушки, са с 26% по-малко уязвими от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания, с 23% – от рак и с 25% от смърт по каквато и да е причина, в сравнение с тези, които рядко консумират пикантния продукт или изобщо не го ядат.

Това твърди доклад на Американската кардиологична асоциация, в който са включени данните от 4729 проучвания от пет от водещите световни бази данни за здравето, сравнявайки 570 000 души в САЩ, Италия, Китай и Иран, предава FOX News.

Според изследователите точната причина, поради която лютите чушки въздействат върху организма на човека по този начин, изисква допълнително проучване. Те обаче отбелязват, че резултатите от изследванията могат да се отдадат на факта, че лютите чушки имат противовъзпалително, антиоксидантно и противораково действие, а също така регулират нивата на глюкозата в кръвта.

Известно е, че лютите чушки са богати на различни витамини и минерали и имат благоприятно влияние върху редица системи в организма. Започвайки от мощния антиоксидант Витамин С, който укрепва имунната система, а всяка рана заздравява много по-бързо, Витамин B6, засилващ метаболизма, Витамин К1, който помага за съсирването на кръвта и здравите кости и бъбреци, и стигайки до Витамин А.

Коктейлът от полезни вещества и елементи в пикантните чушлета се допълва от калий, който намалява риска от сърдечни заболявания, и мед, важен за силните кости и здравите неврони. Освен това лютите чушки и предпазват от различни хронични заболявания. 6 признака, че страдате от липса на Витамин C

Лютото изгаря мазнини и ускорява метаболизма и така намалява теглото. Но то ни помага и да не злоупотребяваме със солта, което влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове, установява друго проучване.

Оказва се, че центровете на соления и лют вкус в мозъка се намират един до друг и отчасти се преплитат. Ето защо активирането на центъра, отговарящ за лютия вкус, усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солта. Така храната изглежда по-солена, отколкото е в действителност.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички