Масло или маргарин е по-добре да хапвате?


Масло или маргарин е по-добре да хапвате?
Снимка: iStock/Guliver

17917

Какво може да се намери по-често в хладилника ви - масло или маргарин? А знаете ли каква е разликата между двете? Отговорът дава ASAP Science.

Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко. То маслото съдържа и множество наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания – в една лъжичка се крият цели 35 калории.

Маргаринът пък се създава предимно от растителни мазнини, които имат сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав спрямо маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени.

Поради факта, че маргаринът е създаден от растителни мазнини с по-течна форма, учените използват метод, наречен хидрогенация, за да я втвърдят. Резултатът е формирането на доста вредните трансмазнини. Те намаляват добрия холестерол и покачват лошия. Дори увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето.

Предимствата на маслото са очевидно, макар и да съдържа наситени мазнини – това е естествен продукт от краве мляко, съдържащ витамин A и E, докато маргаринът не може да се похвали със същото.

Истината обаче е, че не е препоръчително да прекалявате нито с маслото, нито с маргарина. Опитайте се да ограничите консумацията им или ги заменете със зехтин.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички