Млечните продукти започнаха да поскъпват


Млечните продукти започнаха да поскъпват

1191

Само за последната седмица пакетчето масло на едро поскъпна с 20 ст. На щанда в магазина 125 гр струва средно между 2.80 и 3.20 лв. Нагоре, макар и незначително, тръгнаха и цените на сиренето и кашкавала. И в момента на едро кг сирене се продава за около 6 лв., а кг кашкавал купуваме за малко над 10 лв.

„Цените нагоре се определят от суровината, която в момента е 4 пъти по-малко, отколкото лятото. И ние, за да можем да компенсираме – продаваме продукция, която е произведена лятото. А тя е с много по-голяма себестойност”, коментира Никодим Войнов, собственик на мандра край Благоевград, пред Нова телевизия.

Когато млякото е малко – най-голямото предизвикателство е да се запази качеството, защото рецептата остава същата, разказва технологът Георги Георгиев.

„За 1 кг сирене отиват около 6,5 л мляко, за кашкавала – около 10”, обясни той.

„Ще дойде време, в което въобще няма да има българско мляко – а оттам и български продукти. Много от стопанствата изчезват, защото субсидията е много малка. Всичко, което ядем в нашия регион е от Гърция, от Македония, в другата част на България - пък е от Турция”, пък коментира млекопроизводителят Димитър Бакалов.

У нас годишно се произвежда около 1 млн. литра сурово мляко. Средно годишно консумираме 58 хиляди тона сирене и 34 хиляди тона кашкавал. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене и 5 кашкавал.

Цената, на която Димитър продава литър мляко сега, е 60-65 ст. И тъй като сметката не излиза, стопаните като него – стават все по- малко. Литрите мляко, които тръгват от фермите към мандрите, – също.

"В началото на годината се вдигнаха доста наши разходи – в това число горивата, тока – основни енергийни суровини за бранша, както и прагът на работната заплата. Всеки един собственик на предприятие – от 242 предприятия – преценява как това ще се отрази в цените – но трябва да отбележим, че в ЕС суровото мляко има ръст в цените около 1,5-2 % само на месечна база и най-чувствително това се усеща при маслото”, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.67279
  • GBP
    1
    2.12856
  • RUB
    100
    2.17829
  • JPY
    100
    1.59127
виж всички

Крипто валути


  • Bitcoin Cash
    1
    366.82
    352.30
  • Litecoin
    1
    76.07
    73.06
  • Ethereum
    1
    568.15
    545.95
  • Bitcoin
    1
    17920.89
    17221.19
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички