Порожанов: Забранено е в обектите за преработка на млечни продукти да влиза палмово масло


Порожанов: Забранено е в обектите за преработка на млечни продукти да влиза палмово масло
Снимка: БГНЕС

2894

Разговорът за двойния стандарт при храните в ЕС не е завършил и скоро няма да завърши. Разгледахме три проектодирективи, предложени от еврокомисар Йоурова, но никъде в ЕС няма единно законодателство що се отнася до съставките в хранителните продукти. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов.

Ако една или друга компания е преценила, че ще влага определени съставки в продуктите си за определен пазар, това е нейно решение. За да може да има еднакъв състав, трябва да има единно законодателство, което не би следвало да е голям проблем за големите корпорации, каза Порожанов пред Нова телевизия.

Попитан защо не бъде забранено изцяло палмовото масло, земеделският министър заяви, че държавата вече го направила. Факт е наредбата, с която се забранява растителни мазнини да влизат в обект, в който се преработват мляко и млечни продукти, каза министърът, след като уточни, че доскоро „по икономически причини” нямало такава наредба.

В същото време той призна, че това не е пълна забрана за производство на имитиращи продукти. Ако някой обаче използва имитиращ продукт, той трябва да бъде отделно пакетиран, на него да не пише, че е млечен продукт, и разположен на друг щанд.

Според него темата трябва да бъде поставена още по-сериозно, защото имало американски щати, забранили изцяло употребата на палмово масло.

Порожанов каза и, че земеделското министерство вече било направило анализ на месни продукти на българския пазар и се очаква през юли-август да има предложения за задължителен стандарт колко месо да има в различните месни продукти.

Земеделие

Засега нямаме данни за наводнени и пропаднали земеделски площи заради наводненията, заяви Порожанов. Имало обаче засегнати площи с кайсиеви дървета, но подадените заявления били само 50. Министърът добави, че има щети заради градушки и уточни, че тази година била най-натоварената за Агенцията за борба с градушките.

На директен въпрос дали земеделските стопани трябва да имат задължителна застраховка, за да получат държавна помощ, земеделският министър каза „не”. Той обаче уточни, че министерството стимулира застраховането през специална програма, но не за всички култури.

Порожанов сподели и, че имало какво да се желае по работата на БАБХ за контрола на птичите ферми, тъй като птичият грип си остава проблем. В България имаме 11 огнища, каза земеделският министър. Той призна и, че бил доста сериозен проблемът с африканската чума по свинете – срещу нея няма ваксина и е смъртоносна за животните, като заразява само тях. Министърът обяви и, че се стартират превантивни мерки, като щяло да има нужда от средства за тях, но той не коментира точно колко и добави, че трябва да се намали популацията на дивата свиня в България.

За финал Порожанов коментира и Общата селскостопанска политика (ОСП). Той посочи, че предложението на ЕК е да бъде намален бюджетът за ОСП с 5%, но България запазва почти същия бюджет и намалението е 0,7%, защото повече намаление има за по-старите и големи страни-членки на ЕС. Трябва да насочим тези пари оптимално към земеделския бранш, уточни Порожанов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички