Най-добрите начини да повишите интелигентността си


Най-добрите начини да повишите интелигентността си
Снимка: Thinkstock/Guliver

8449

От години учените търсят различни начини за подобряване на нашата интелигентност - от приемането на рибено масло, до играенето на най-новите видео игри, споделя CNN.

Те не са сигурни дали тези техники са наистина ефективни в подобряването на интелигентността, но проучванията показват, че нашето IQ може да се повиши - така че, защо да не го пробваме?

Ето няколко предложения за увеличаване на силата и възможностите на мозъка ни:

Яжте подходяща храна

Колкото „по-разумно“ се храните, толкова по-умен ще станете, особено с напредването на възрастта. Доказателства за най-полезните храни обаче остават ограничени. Последните изследвания, публикувани в списание Neurology, установяват, че подобряване на качеството на хранителните ви навици, е важен фактор за намаляването на риска от загуба на памет и влошаване на мисловните способности. Други изследвания показват, че средиземноморската храна, богата на антиоксиданти, може да свърши страхотна работа в подобряването на ума. Авокадото също е една от храните, която може да защитава и увеличава мозъчните способности.

Осигурявайте си достатъчно сън

От седем до девет часа сън на нощ са оптимални за повечето от нас, за да се чувстваме както трябва. Мозъкът ни прави нови неврони по време на сън. Това помага нашата нервна система да функционира правилно и следователно мозъците ни да работят по-добре. Липсата на сън поврежда нервните клетки и намалява цялостното функциониране на мозъка. Влошава се също визуалната памет и способността за пресмятане.

Научете се да свирите на музикален инструмент

При проучване на по-възрастни хора е открито, че тези, които редовно се отдават на нови хобита - като фотография, плетене и др., постигат по-добри резултати в тестове на паметта, след три месеца в сравнение с тези, които живеят без допълнителни дейности. Но за хората от всяка възраст, които искат да опитат нещо ново, изучаването на музикален инструмент може да се окаже ключът към повишаване на активността на ума им.

Има изследвания, които показват, че изучаването на музикален инструмент е процес свързан с подобряване на интелектуалните способности. Наблюденията над музиканти, всъщност отдавна показват, че те са по-умни, отколкото хората, които не се занимават с музика.

Избягвайте стреса

Хората крещят, задръстванията са навсякъде, сроковете ви притискат ... може би познавате тези сценарии? Всяка ситуация, която е много стресираща, може сериозно да повлияе на психическото ни здраве. Ключът за решаването на проблема е в съсредоточаването върху една задача и блокирането на всичко, което ни разсейва .

Едно скорошно проучване установи, че различни когнитивни нарушения, като например болестта на Алцхаймер или шизофрения, се влошават при излагане на стрес. Мозъкът не може да се развива, когато е поставен под напрежение, както при силни и дразнещи звуци, спорове и конфликти.

Ако човек може да намери мир и спокойствие, мозъкът му определено ще работи по-добре.

Бъдете активни

Една добра тренировка не само изгражда мускулите, тя също така и подобрява ума ни. Препоръчват се редовни упражнения, тъй като е доказано, че те намаляват риска от влошаване на познавателните ни способности. Изследователи от Станфордския университет са установили, че дори само една разходка може да повиши нашата креативност. Независимо дали сте млади или стари, да се измъкнете извън дома и работата и просто да походите е чудесен начин за подобряването на сърдечната честота, което увеличава притока на кръв към мозъка и тялото. Една добра тренировка може да ни направи психически остри, тъй като намалява рисковете от високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички