Странно, но факт: Да не правиш нищо може да увеличи продуктивността ти


Странно, но факт: Да не правиш нищо може да увеличи продуктивността ти
Снимка: iStock/Guliver

11179

В съвременното общество като че ли се е наложило убеждението, че човек постоянно трябва да върши нещо, за да бъде успешен. Ами ако е точно обратното? Според психоложката от „Станфорд“ Ема Сепала можем да станем далеч по-продуктивни, ако по-често правим... нищо.

Идеята ѝ вече е подкрепена с проучвания, пише Business Insider. През 2011 г. например е проведен следният експеримент: 428 студенти са помолени да се определят като по-активни сутрин или вечер, след което в различни части на деня са им дадени логически задачи. Оказало се, че активните сутрин младежи решават по-лесно задачите вечер и обратното – активните вечер се справяли по-добре през сутрините. Резултатите показали, че хората са по-креативни и продуктивни в моментите, когато се чувстват отпуснати и не са толкова фокусирани върху определени задължения.

Според Сепала някои от най-великите личности в историята са направили откритията си точно в моментите, в които не са се съсредоточавали върху тях. Никола Тесла например бил осенен от гениално прозрение, докато се разхождал с приятел, а Айнщайн търсел вдъхновение в слушането на музика и други дейности, несвързани с физиката.

Как точно обаче „се прави нищо“? Ето какви са съветите на психоложката:

- Разнообразете дейностите си. Редувайте задачи, които изискват пълно съсредоточаване (като писане на доклад или подготвяне на презентация) с по-леки. Ако извършвате умствен труд, си почивайте с физическо раздвижване и обратно.

- Всеки ден прекарвайте известно време в тишина. Не ползвайте мобилни устройства. Медитирайте или просто се разходете. Важното е да останете насаме с мислите си.

- Правете неща, които ви носят радост. Поиграйте с детето си или с приятели на бордна игра, изгледайте серия от комедиен сериал, погушкайте кучето си. Времето, отделено за забавление, не е загубено.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички