Няколко хитрини, чрез които ще впечатлите всеки за по-малко от 30 секунди


Няколко хитрини, чрез които ще впечатлите всеки за по-малко от 30 секунди
Снимка: Thinkstock

6379

Знаете ли, че когато се запознавате с нов човек, на подсъзнателно ниво той си съставя мнение за вас само за няколко секунди? Затова независимо дали търсите работа, набирате пари за някоя кауза или сте лидер на организация, е изключително важно да направите добро първо впечатление. Сайтът Inc.com представя няколко трика, чрез които можете да направите това само за половин минута.

1. Предотвратете реакцията „борба или бягство”

В първите няколко секунди от една нова среща, хората са подвластни на инстинктивните реакции. На мига, всеки несъзнателно преценява другия. Тази преценка се определя от това колко безопасно се чувства човек, затова внимавайте какви първоначални сигнали излъчвате и се уверете, че не са заплашителни.

2. Не преминавайте границите

Уважавайте личните пространство и граници на околните. Ако не знаете какво да правите, следвайте движенията на събеседника си – ако той се приближи, направете го и вие; ако се отдръпне, последвайте примера му. Не забравяйте, че границите на личното пространство варират между различните култури.

3. Оправдайте очакванията

В бизнес средите първото впечатление винаги е примесено с някакви очаквания. Очакваме хората да се окажат такива, каквито си ги представяме заради тяхната репутация или от телефонните разговори, имейлите и съобщенията. Очакваме свързаност на цялостния образ, който имаме за тях, но когато очакванията не бъдат оправдани, сме разочаровани и объркани. Не е сега времето да правите изненади, разкривайки някоя нова страна на характера си.

4. Внимавайте с езика на тялото

Езикът на тялото е по-важен дори и от думите, които изричаме, защото хората забелязват преди всичко него. Дръжте се така, че да усетят вниманието и отвореното ви сърце. Старайте се лицето ви да показва авторитетност в комбинация с достъпност и очен контакт.

5. Останете позитивни

Езикът на мозъка се състои от картини, звуци, чувства и – до по-малка степен – от мирис и вкус. Мозъкът много по-трудно възприема негативното от позитивното. Работете над развиването на положително възприятие.

6. Контролирайте поведението си

Едно от първите неща, на които хората несъзнателно реагират, е цялостната енергия, която излъчвате. Ако сте изморени, покажете спокойствие. Ако сте разсеяни или нямате ентусиазъм, покажете позитивизъм.

7. Владейте настроенията си

Нещата, които привличат хората, са топлината, въодушевлението и увереността, а не гневът, арогантността и липсата на търпение. Каквото и да се случва около вас, владейте настроенията си и реагирайте така, както искате и другите да реагират.

8. Синхронизирайте

Уверете се, че думите, тонът и езикът на тялото ви са в хармония. Неясните сигнали отблъскват хората. Постигайки синхрон, ще им помогнете да ви разберат по-ясно и да ви се доверят.

9. Използвайте сетивен език

Докосвайте сетивата на хората. Когато можете, описвайте им ярки картини и звуци. Създавайте усещане за допир, движение и чувства, за да придадете значение на думите си.

10. Бъдете позитивни, непредубедени и заинтересовани

Ако накарате човека отсреща да говори, при това продължително, вероятно му е приятно с вас. Бъдете заинтересовани и непредубедени към хората, задавайте им въпроси, които да разпалят въображението и да ги подтикнат към разговор.

11. „По дрехите посрещат“

Открийте личен стил, който ще разкрие същността ви и ще служи като ваше послание. Гледайте на него и външния си вид като на опаковката на един продукт.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички