Предприемачите са силно предразположени към психични заболявания


Предприемачите са силно предразположени към психични заболявания
Снимка:

2113

У повечето предприемачи има силна предразположеност към психични заболявания. Това е установил Майкъл Фрийман, преподавател по клинична психология в Калифорнийския университет, съобщава The Washington Post.

Фрийман прекарал едно десетилетие в компания, където клиентите му са били основатели на бизнес. Той изчислява, че около една трета от тях са показвали признаци на някакъв вид психични проблеми. Ученият продължава да наблюдава тази тенденция и в настоящата си работа, която е свързана с обучение на мениджъри.

Фрийман и преподавателят по психология Шери Джонсън са решили да проучат този въпрос. 49% от изследваните предприемачи са посочили най-малко един психичен проблем. Приблизително една трета са заявили два или повече проблема, отнасящи се до психичното им здраве като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), биполярно разстройство, депресия, безпокойство или използване на медикаменти. Половината от предприемачите, които не са посочили наличие на психични заболявания, са отбелязали, че произхождат от семейства с история на психични заболявания.

Ученият изтъква, че тези психични състояния носят и известни предимства. Слабостите вървят заедно със силни страни, каквито средният здрав човек не притежава. Въпреки негативните си ефекти, депресията, например, е източник на състрадание и креативност. Мартин Лутер Кинг и Махатма Ганди са правили опити за самоубийство като тинейджъри. Необичайните нива на състрадание могат да позволят на бизнесмена по-добре да разбере нуждите на клиентите си. Креативният дух не би бил удовлетворен да се изкачва по корпоративната стълба, а би се чувствал добре в млада компания, където да разгърне идеите и мечтите си. Хората със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност взимат решения по-бързо, чувстват се по-добре, когато работят независимо и са по-креативни. Те се отегчават да работят за някой друг.

Откритията на Фрийман могат да бъдат разгледани и като обяснение на иновативната традиция в САЩ. Като страна на имигранти, в Съединените щати има много хора, които са готови да поемат риска да се преместят в търсене на по-добър живот. Имигрантите са по-склонни да започнат бизнес. Над 40 процента от фирмите в Fortune 500 са основани от имигранти или деца на имигранти.

Проучването е подадено за публикация в научен журнал и в момента се разглежда. Фрийман предупреждава, че резултатите са нови и все още не са потвърдени от друго изследване.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички