Продадоха на търг дигитален колаж за 70 милиона долара


Продадоха на търг дигитален колаж за 70 милиона долара
Снимка: Getty Images

3188

От аукционната къща Christie’s заявиха, че са продали за първи път на търг дигитално произведение на изкуството - колаж от художника - график Майк Уинкелман, известен с псевдонима Бийпъл за близо 70 милиона долара. 

Произведението, озаглавено „Everydays: The First 5000 Days” е било купено за 69,4 млн. долара в онлайн търг, което го поставя „сред трите най-ценни и скъпи творби на живи художници“, заявиха от Christie’s в Twitter. Припомняме, за търга беше обявена стартова цена за колажа само от 100 долара.

Това е и първият път, когато голяма аукционна къща предлага цифрово произведение на изкуството с уникален маркер като гаранция за неговата автентичност, както и първото плащане с криптовалута

Бийпъл, чието истинско име е Майк Уинкелман, коментира резултата от продажбата с  пост в Twitter: "Художниците използват хардуер и софтуер, за да създават произведения на изкуството и да ги разпространяват в интернет през последните 20 години, но никога не е съществувал реален начин истински да го притежават“, каза Бийпъл в изявление, публикувано от Christie’s. 

Аукционната къща не идентифицира купувача на произведението на изкуството, което се състои от 5000 отделни дигитални снимки, прикрепени заедно, които Бийпъл е създал - по една всеки ден, от май 2007 г.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички