Разкриха колко ще струва и къде ще се продава бирата на Световното по футбол в Катар


Разкриха колко ще струва и къде ще се продава бирата на Световното по футбол в Катар
Снимка: Budweiser

10747

Продажбата на алкохол и цената му е сред най-обсъжданите теми около започващото съвсем скоро Световно първенство по футбол в Катар. Къде и как ще може да се пие е ключов въпрос, когато очакваш милион и половина футболни фенове, повечето от които със сигурност не са въздържатели.

Половин литър бира ще струва 50 катарски риала (13,73 долара; 13,29 евро) в главната фен зона на Мондиала, според източник на Reuters, запознат с продажбите на алкохол по време на турнира. Ще могат да се купуват по максимум 4 бири. Абсурдите на Мондиал 2022: 100 евро за бира, спане в пустинята и глоба от 70 000 евро

Като основен спонсор на Световното първенство американската компания Budweiser има ексклузивни права да продава бира по време на турнира и ще сервира своите продукти на "ФИФА Фен Фест" в централния парк "Ал Бида" в Доха.

Фен зоната, която може да събере до 40 000 души, ще е главният сборен пункт за феновете извън стадионите. Тя ще разполага с огромен екран, на който ще се излъчват всички мачове от турнира, а гостуващите фенове също могат да посетят заведения за хранене, културни експонати и музей на ФИФА, където могат да се докоснат до някои от вещите на легендите в историята на световните първенства.

Бира ще се продава и в периметъра около стадионите, като цената ѝ "предстои да бъде потвърдена", казва източникът. Във фен зоната ще се продава и безалкохолна бира за 30 катарски риала (8,25 долара; 8 евро) и безалкохолни напитки за 15 риала (4,10 долара; 4 евро). "Получавате и "възпоменателна" купа на FIFA с тази цена", добавя източникът.

Световното първенство в Катар е първото, което се провежда в мюсюлманска страна със строг контрол върху алкохола. Въпреки че Емирството не е на "сух режим" като съседна Саудитска Арабия, консумацията на алкохол на обществени места в Катар е забранена.

Цената на бирата във фен зоната на ФИФА съответства на сравнително скъпите цени на хотелските барове в арабската държава, където бирата също струва около 50 риала за половин литър.

Австралийски медии коментират, че цената на бирата в Катар е висока, но е подобна на тези по летищата или в луксозните барове в Австралия.

Организаторите на турнира, които започнаха да преговарят за цената на алкохола с ФИФА поне през 2019 г., искаха да направят алкохола "достъпен" за феновете и обещаха Катар да обмисли предлагането на алкохол на по-ниски цени. "Признаваме, че има проблем с цената", каза главният изпълнителен директор на Катар 2022 Насер Ал Хатер през 2019 г.

На Световното клубно първенство по футбол, проведено в Катар същата година, половин литър бира струваше около 6,50 долара - двойно по-малко, отколкото в момента.

През уикенда стана ясно, че катарските власти са разпоредили на Budweiser да премести станциите за продажба на бира на по-малко видими места извън стадионите. Според New York Times заповедта е дошла лично от шейх Джасим бин Хамад бин Халифа ал-Тани, брат на владетеля на Катар.

Говорител на организаторите на Мондиала потвърди съобщенията в медиите, че някои от зоните, където ще се сервира алкохол извън стадионите, наскоро са били преместени в периметъра. "Времената за пиене и броят на дестинациите за пиене остават същите във всичките осем стадиона за Световната купа", каза говорителят в изявление.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички