Това са 8-те столици с най-чист въздух в света


Това са 8-те столици с най-чист въздух в света
Снимка: iStock/Guliver

5772

Всички сме чували за ужасяващото замърсяване на въздуха в Пекин и Делхи, а в последните месеци и в София често се измерват повишени нива на фините прахови частици. В кои столици по света обаче хората дишат най-чист въздух? Отговорът дава The Daily Telegraph.

8. Хелзинки, Финландия

Столицата на Финландия създаде амбициозен проект, който цели да превърне притежанието на автомобил в отживелица до 2025 г. Възползвайки се от силата на новите технологии, властите искат да създадат обществен транспорт до поискване, който ще бъде толкова добър, че никой няма да се нуждае от кола.

Подобно на други скандинавски градове, Хелзинки отдавна стимулира използването на велосипеди за придвижване. Сега градът има 3860 км велоалеи, които местните жители ентусиазирано използват.

7. Талин, Естония

Средновековен Талин, с внушителните му градски стени и тесни калдъръмени улици, не е построен за автомобили. Шофирането около центъра на Стария град е непрактично, поради което той до голяма степен е затворен за автомобили.

Прибавете към това красивите зелени площи в града и прохладното крайбрежие и имате всички съставки за един от най-незамърсените градове в света.

6. Монтевидео, Уругвай

Освен сравнително чист въздух, посетителите на Монтевидео ще открият и една от най-лежерните столици в Южна Америка. Тук живеят малко над един милион души и градът е известен с пясъчните си плажове, колониална архитектура и близки лозови масиви.

5. Единбург, Шотландия

Още един може би изненадващ град в класацията, шотландската столица някога беше известна с мръсната си канализация и отровен смог.

Но времената се промениха. Сега въздухът в Единбург е по-чист от всеки друг град в Европа, с изключение на победителя в класацията.

4. Отава, Канада

Жителите на Отава може би трябва да благодарят на французин за чистия си въздух. През 1950 г., в рамките на план за канадския град, архитектът създал 202 кв. км със зелени площи в канадската столица, които предотвратяват градското строителство и опазват природата.

Освен това градът има схема за споделяне на велосипеди, която стимулира някои от местните жители да се откажат от автомобилите си. Населението на града е под 900 000 души. Всичко това превръща Отава в една от най-чистите столици в света.

3. Канбера, Австралия

Подобно на Отава, Канбера е малка столица с население под 400 000 души. Това може би дава на града несправедливо предимство, в сравнение с по-населените столици, като Амстердам, например, където живеят двойно повече хора.

И все пак не можете да отречето наличието на чист въздух в австралийската столица, която от години е смятана за един от най-скучните градове в страната. Може да е скучен, но поне няма да ви убие.

2. Уелингтън, Нова Зеландия

Друга малка столица с по-малко от половин милион жители. Но крайбрежният град Уелингтън е едно от най-населените места в Нова Зеландия , страна известна с красивата си природа и чист въздух.

Въздухът ще става още по-чист, тъй като властите в Уелингтън са създали амбициозни програми за енергийна ефективност и проекти за управление на боклука, които помагат на града да намали въглеродните си емисии.

1. Стокхолм, Швеция (на снимката)

Стокхолм беше първият град, който получи титлата „Зелена столица на Европа“ през 2010 г. и определено не почива на стари лаври. След като получи титлата, шведската столица продължи да създава зелени инициативи и успешно намали въглеродните емисии с 25% от 90-те години на миналия век.

Градът си е поставил за цел да се отърве от фосилните горива до 2050 г. и се надява да постигне тази цел, като подобри градския транспорт, намали отпадъците и увеличи биоразнообразието. Освен това велосипедите са много популярни сред жителите на Стокхолм и много от жителите му вече се отказаха от колите си.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички