Търг с вещи на Фреди Меркюри надхвърли всички очаквания, събирайки 50 млн. долара


Търг с вещи на Фреди Меркюри надхвърли всички очаквания, събирайки 50 млн. долара
Снимка: Getty Images

1946

Търг на предмети, собственост на фронтмена на Queen Фреди Меркюри, събра 39,9 млн. паунда (50,4 млн. долара), значително надвишавайки първоначалната оценка от 7,6 млн. до 11,3 млн. паунда на аукционната къща Sotheby’s в Лондон.

В рамките на седмица Sotheby’s продаде на търг над 30 000 предмета, принадлежали на поп иконата и впоследствие завещани на неговата дългогодишна приятелка Мери Остин, предава Bloomberg. Прогнозите за постъпленията от общо шестте аукциона вече бяха разбити още преди края на шумната аукционна вечер, посетена от богати суперфенове, носещи домашно изработени костюми в знак на почит към певеца. Говорител на Sotheby’s заяви, че това е най-високата сума, събирана някога от продажби на предмети на знаменитости.

Огромният успех на продажбата потвърждава, че интересът към живота и музиката на Меркюри – и желанието да се харчат големи суми за купуване на негови предмети – остава силен въпреки забавящата се световна икономика. Рекордните 140 000 души се наредиха на опашка, за да посетят централата на Sotheby’s в Лондон преди търга, за да видят изложба на много от артикулите – от гащеризони с пайети до нотни листове.

„Не мисля, че хората гледат на тези неща по начина, по който биха гледали на изискан ръчен часовник – те ги разглеждат заради това кой ги е притежавал“, каза Дейвид Макдоналд, старши специалист на Sotheby's и ръководител на продажбите за единични клиенти, който ръководи търга от самото му начало.

„Дори когато времената са трудни, остава това почти удоволствие от това да се свържеш с някой като Фреди Меркюри, който беше изцяло отдаден на изпълненията си. Този отклик надхвърля каквото и да се случва на пазара“, казва той.

Един от най-малките артикули в колекцията – гребен на Tiffany & Co., използван от Меркюри, за да укротява запазената си марка мустаци, и с дължина под 8 см – беше продаден за 152 400 паунда, над 250 пъти повече от първоначалната оценка. Силно зацапана чанта за през рамо на Adidas, която като нова е била кремава на цвят, надхвърли оценката си от 150 паунда и беше продадена за 10 800 паунда.

„Когато става дума за по-ежедневни предмети, насоката към екипа беше да ги оцени на пазарна стойност, защото не можете да предвидите нечия любов към тях – не можете да оцените любовта“, казва Макдоналд за малките прогнозни цени.

В един момент търгът надхвърли всички очаквания – колекцията на Меркюри от аукционните каталози на Sotheby's и Christie's от 1991 г. (годината на смъртта му) беше продадена за над 42 пъти повече от оценката си и достигна 12 700 паунда. Други елементи се доближиха до очакванията. Чернова на ръкопис с автограф и пояснение за хита на Queen Bohemian Rhapsody от 1974 г. беше продадена за 1,4 млн. паунда, близо до горния край от 1,2 млн. паунда в първоначалната оценка.

Няколко артикула обаче не достигнаха предвидената цена на търга въпреки безспорното им значение за Меркюри. Пианото, на което композира Bohemian Rhapsody – и множество други хитове – в крайна сметка беше продадено за 1,74 млн. паунда, под очаквания диапазон от 2 до 3 млн. паунда. Същото се случи и с картина на Ойген фон Блаас, която беше продадена малко под долната граница на оценката си за сумата от 69 850 паунда.

Част от десетките милиони лири, събрани на търга, ще отидат в Mercury Phoenix Trust и Elton John AIDS Foundation, а останалите ще получи Остин.

„Това е лудост и тези моменти в света на аукционите са толкова редки – такива продажби се случват почти веднъж на поколение и не мога да си представя кога ще е следващата“, отбеляза Макдоналд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

На търг: Ален Делон продаде арт колекцията си за внушителна сума

Продадоха последния портрет на Густав Климт за рекордна сума

Продадоха 15 череши за 3500 долара. Защо?

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички