Звезди на спорта с успешни бизнес начинания


Звезди на спорта с успешни бизнес начинания
Снимка:

4090

Кариерата на всеки един спортист приключва рано или късно и не след дълго идва моментът, в който мнозина от тях започват да изпитват финансови проблеми поради недостатъчно добро планиране на финансите или липса на бъдещи идеи за развитие. Някои спортисти обаче са се справили забележително със задачата да помислят за годините след активна състезателна дейност и днес могат да се похвалят с изключително успешни бизнес начинания. В следващите редове ще ви представим бивши и настоящи звезди от света на спорта, които са намерили начин да постигат успехи и извън спортното си амплоа.

Дейвид Бекъм - Футбол (Англия)


Модната икона на световния футбол Дейвид Бекъм демонстрираше огромния си търговски потенциал още докато беше професионален футболист. Бившият халф на Ман Юнайтед, Реал Мадрид, Милан и ЛА Галакси приключи кариерата си през миналия сезон във френския ПСЖ, където дари цялата си заплата от $5.3 млн. за благотворителност. Според ''Forbes" Бекъм е спечелил над $42 за 2014 г. от спонсорски договори с компании като ''Adidas", "Coty", ''H&M'', ''Sainsbury's'', ''Samsung'', ''Breitling'' и ''Belstaff''. Наскоро англичанинът подписа и многомилионен договор, за да промотира китайската футболна Супер Лига, а освен това в момента се готви да основе футболен клуб в Маями, Флорида.

Мария Шарапова - Тенис (Русия)


Петкратната шампионка на турнири от Големия Шлем и номер две в света в момента Мария Шарапова е определяна като тенисистката с най-изострен бизнес нюх. През 2012 г. приятелката на българина Григор Димитров инвестира $ 500 000 за създаването своя марка за бонбони "Sugarpova". Бонбоните, които са предимно от желиран тип, излязоха на американския пазар през лятото на 2013 г., като още през първата година бяха продадени над 2 млн. бройки, с което тенисистката получи над 120% възвращаемост на първоначалната си инвестиция.

Меджик Джонсън - Баскетбол (САЩ)


Повечето хора помнят Меджик Джонсън от забележителните му изяви с екипа на Лос Анджелис Лейкърс и успешната му битка със коварната болест спин. След напускането на НБА баскетболната звезда създаде забележително бизнес портфолио от франчайз бизнеси. Той притежава верига от кино салони из САЩ, наречени ''AMC/Magic Johnson Movie Theaters". Също така бившият ас на Лейкърс има участие в ''Burger King'', ''24 Hour Fitness", притежава телевизионната мрежа "Aspire" и е сред акционерите на бейзболния Лос Анджелис Доджърс. Към днешна дата корпорацията на Джонсън "Мagic Johnson Enterprises'' се оценява на около $1 млрд.

Уейн Грецки - Хокей на лед (Канада)


След като "окачи кънките на пирона" великият Уейн Грецки реши да остане активен в ежедневието си и да се посвети на някои доходоносни бизнес идеи, вместо по цял ден да си губи времето по голф игрищата. Най-резултатният играч в историята на НХЛ притежава хокейния тим Финикс Койотис, а също така управлява ресторант в Торонто и винарна изба, носеща името му- "Wayne Gretzky Estates Winery".

Винъс Уилямс - Тенис (САЩ)


Винъс Уилямс е една от най-успешните тенисистки в света за всички времена. Сред най-забележителните успехи на корта на по-възрастната от сестрите Уилямс са двете й титли от US Open и петте от "свещената трева" на Уимбълдън. Уилямс притежава собствена фирма за вътрешен дизайн ''V Starr Interiors'' във Флорида, a нейни клиенти са някои от най-знаменитите имена от спорта и шоубизнеса отвъд Океана. Освен това американката е основателка и на фирмата за спортни облекла "EleVen", a заедно със сестра си Серина притежават част от акциите на отбора по американски футбол Маями Долфинс.

Кармело Антъни - Баскетбол (САЩ)


В пълна противоположност с основните залози за баскетбол, Кармело Антъни и неговият Ню Йорк Никс останаха далеч от плейофите в НБА през тази кампания, което ще даде възможност на 30-годишният играч да отдели повече време за проучвания за начинания след края на кариерата. Антъни е сред основните акционери на уебсайта hautetime.com, който е специализиран в продажбата на луксозни часовници онлайн. Напоследък пък все по-често излизат информации, че баскетболистът се готви да навлезе и в света на модата със собствена линия облекла.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички