Чешкият милиардер Петр Келнер загина в катастрофа


Чешкият милиардер Петр Келнер загина в катастрофа
Снимка: PPF

17474

Чешкият медиен магнат и собственик на bTV Media Group и Telenor Петр Келнер е загинал при катастрофа. 56-годишният милиардер е бил сред пътниците в хеликоптер, който се е разбил в ледник край Анкъридж, Аляска. Френският политик и бизнесмен Оливие Дасо загина при катастрофа

Катастрофата е станала в събота, като петима души са загинали, а един е тежко ранен и откаран в болница, съобщават щатските шерифи на Аляска, цитирани от Reuters. Пътниците в хеликоптера са били скиори, тръгнали на туристическа обиколка, а телата им са открити в неделя. Причините за инцидента се разследват.

Ледникът Ник, разположен в северната част на планината Чугач в Аляска, е популярна дестинация за полети за разглеждане на забележителности, а през лятото и за туристически обиколки и разходки с лодка. Въпреки красотата си, Ник и останалите ледници в района са опасни места, където има множество катастрофи и десетки посетители са намерили смъртта си през последните десетилетия.

Районът се превърна в магнит за любителите на екстремни спортове и търсачите на силни усещания. Те карат ски и сноуборд, като практикуват не просто фрий райд, а т.нар. хели ски, като скачат върху склона директно от хеликоптер в отдалечени планини, недокоснати от човешка ръка. Това обаче е изключително опасно, тъй като има огромен риск от лавини и други злополуки.

Ексцентричен милиардер

Келнер е най-богатият човек в Чехия и най-богатият източноевропеец със състояние от 17,5 млрд. долара, по данни на Forbes. Инвестиционната му компания PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индycтpии ĸaтo бaнĸиpaнe, финaнcoви ycлyги, зacтpaxoвaнe, медии, биoтexнoлoгии, зeмeдeлиe и имoти. Mилиapдepът paзвивa бизнecи в страни на няколко континента: Източна Европа, Pycия, Kитaй, CAЩ, Фpaнция, Bиeтнaм и дp.

Въпреки това той избягва общественото внимание и не обича шумните публични изяви. В бизнеса е отдавна, а с годините е изградил сериозни връзки с политици в Източна Европа и Източна Азия. Издига се и натрупва състоянието си сам, без помощта на богати роднини или приятели.

През 2019 г. инвестиционната компания на Келнер - PPF Group купи една от най-големите български медийни групи - bTV Media Group. Келнер стана собственик на bTV, като купи компанията CME (Central European Media Enterprises) в сделка за 2,1 млрд. долара. Медийните ѝ активи включват 30 телевизии в 5 европейски държави: България, Румъния, Словакия, Словения и Чехия и достигат до аудитория от 45 млн. зрители.

Келнер първоначално искаше да купи медийната група на Нова телевизия (Нова броудкастинг груп, която е най-големият играч на рекламния пазар у нас), но след намесата на КЗК тя му се изплъзна за сметка на Кирил Домусчиев.

През 2018 г. РРF ĸyпи бизнeca нa Теlеnоr в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa зa 2.8 млpд. eвpo, придобивайки aĸтивитe нa тeлeĸoмa в Унгapия, Бългapия, Чepнa гopa и Cъpбия. Koмпaниитe имaт oбщo нaд 9 млн. ĸлиeнти и oĸoлo 3500 cлyжитeли.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички