Джо Байдън предлага минимум 20% данък върху доходите на милиардерите


Джо Байдън предлага минимум 20% данък върху доходите на милиардерите
Снимка: Getty images

5362

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предложи минимална данъчна ставка от 20%, която ще засегне както доходите, така и нереализираните капиталови печалби на американските домакинства на стойност над 100 млн. долара, като част от бюджетното му предложение, което ще бъде публикувано в понеделник, съобщава Bloomberg.

Планът, наречен от Белия дом "Минимален данък върху доходите на милиардерите", представлява най-агресивното предложение на администрацията в усилията на Байдън да увеличи данъчното облагане на най-богатите американци.

Ако бъде приет от Конгреса, данъкът ще генерира приблизително 360 млрд. долара нови приходи през следващото десетилетие, което представлява повече от 1/3 от предвиденото от Белия дом намаляване на разходите за дефицита с 1 трилион долара през този период. Нов рекорд: Държавният дълг на САЩ надхвърли 30 трилиона долара

"Президентът Байдън е капиталист и вярва, че всеки трябва да може да стане милионер или милиардер. Той също така вярва, че е погрешно за Америка да има данъчен кодекс, в резултат на който най-богатите американски домакинства плащат по-ниска данъчна ставка от работещите семейства.", се казва в изявление на Белия дом.

Изследване на американската администрация показа през есента, че 400 домакинства на милиардери са платили средно само по 8,2% данъци върху доходите си между 2010 и 2018 г., като този процент често пъти е под процента върху доходите на много американски домакинства.

Ако новата мярка бъде приета, то например Илон Мъск, ръководителят на Tesla и най-богатият човек в света, ще трябва да плаща 50 милиарда долара допълнителни данъци. А основателят на Amazon Джеф Безос ще трябва да плаща около 35 милиарда долара повече данъци, според изчисленията на икономиста от Университета Бъркли в Калифорния Гейбриъл Цукман.

Минималният данък, за който първи съобщи вестник Washington Post, е подобен на предложение, направено миналата година от демократите в Сената, които предложиха да се компенсират разходите по законопроекта на Байдън "Изграждане на по-добри условия" с минимален данък, който да се прилага за данъкоплатците, чието нетно състояние надхвърля 1 млрд. долара или чиито доходи надхвърлят 100 млн. долара в продължение на 3 последователни години.

От тези, които попадат в обхвата на новия закон, ще се изисква да преминат през процес, наречен "пазарна оценка", при който те предоставят на Службата за вътрешни приходи подробни отчети за това доколко техните активи са придобили или загубили стойност през годината.

Според плана на Байдън домакинствата, чиито активи надхвърлят 100 млн. долара и които все още не плащат 20% данък върху така наречения "пълен доход", ще бъдат облагани с допълнителен данък. Администрацията прогнозира, че повече от половината от приходите за новото плащане ще дойдат от около 700-те милиардери в страната.

Сред скептиците са и ключови демократи като Ричард Нийл, който предложи вместо това да се въведе допълнително облагане на доходите на най-богатите американци. Сенатор Джо Манчин, демократ от Западна Вирджиния, който през декември провали законодателството за по-добро възстановяване, заяви, че се притеснява, че планът е объркан.

Планът на Белия дом възнамерява да отговори на някои опасения относно възможността много богатите домакинства да разпределят плащанията върху нереализирания доход за няколко години.

Той е насочен и към критиките на прогресивните законодатели, че данъчният кодекс не облага с данъци най-богатите американци, които често могат да използват сложна система от кредити и приспадания, за да избегнат плащането на данъци.

Данъкоплатците биха могли да разпределят първоначалните "доплащания" за 9 години и да разпределят бъдещите допълнителни плащания върху нов инвестиционен доход за 5 години. Милиардерите, чиито активи не са ликвидни, биха могли да отложат плащанията за бъдещи години, но биха дължали на държавата лихви. Плащанията ще се приспадат от бъдещите данъци върху капиталовите печалби.

"На практика плащанията по минималния данък върху доходите на милиардерите са предплащане на данъчните задължения, които тези домакинства ще дължат, когато по-късно реализират печалбите си", заяви Белият дом. "Този подход означава, че най-богатите американци плащат данъци в момента, в който са в движение, точно както всички останали, и елиминира укриването на доходи в продължение на десетилетия или поколения."

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички