Кой е най-богатият човек в Азия?


Кой е най-богатият човек в Азия?
Снимка: Adani Group

5547

Индийският магнат Гаутам Адани отново стана най-богатият човек в Азия според индекса на милиардерите в света на агенция Блумбърг.

Според индекса на Блумбърг тази седмица богатството на Адани се е увеличило с около 7,7 млрд. долара до 97,6 млрд. долара, като е изпреварил друг индийски магнат - Мукеш Амбани.

Двамата мъже сега са съответно 12-ият и 13-ият най-богат човек в света според индекса.

Още: Забогатяха ли руските олигарси през 2023 г.?

Ударът

Миналата година пазарната стойност на конгломерата на семейството на Адани - Adani Group - беше намалена с над 150 млрд. долара след унищожителен доклад на американската фирма за инвестиционни проучвания Hindenburg Research, която я обвини в "безсрамна" корпоративна измама.

От своя страна Адани, който в края на януари 2023 г. все още беше третият най-богат човек в света след американеца Илон Мъск и французина Бернар Арно и неговото семейство, според Forbes, е видял как личното му богатство е намаляло с около 80 млрд. долара.

Компенсиране на загубите

Но оттогава основателят на Adani Group и неговата компания са компенсирали голяма част от тези загуби, тъй като общественият интерес към скандала е намалял.

Акциите на регистрираните на борсата дружества на Adani Group се покачиха тази седмица, след като Върховният съд на Индия отхвърли петиция за разширяване на разследването на твърденията на Hindenburg Research, постановявайки, че съществуващите разследвания на пазарните регулатори са достатъчни.

Още: Коя е първата жена в света с лично състояние от 100 млрд. долара?

Hindenburg, инвестиционна фирма, специализирана в къси продажби, не само следи за корпоративни злоупотреби, но и печели пари, като залага на падащи акции.

Adani отрече твърденията за измама в доклада, който миналата година определи като "умишлен опит" да се увреди имиджът на конгломерата в полза на продавачите на къси позиции.

Преди да бъде публикуван докладът, цената на акциите на Adani Group рязко се повиши, като основното ѝ листвано на борсата подразделение нарасна с повече от 1000 % през петте години до януари 2023 г., финансирайки разширяването на конгломерата. Сега обхватът му се простира в няколко ключови сектора, включително въгледобив, възобновяема енергия, пристанища и летища.

Адани е смятан за близък до хиндуисткия националист министър-председател Нарендра Моди, който също е родом от щата Гуджарат. Опозиционните партии и други критици твърдят, че връзката им е позволила на Адани да печели договори по нечестен начин и да избягва нужния контрол върху компанията си.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички