Криптокралицата Ружа Игнатова изпрала огромни суми през банкови гиганти


Криптокралицата Ружа Игнатова изпрала огромни суми през банкови гиганти
Снимка: личен профил Facebook

25951

Някои от най-големите банки в света са изпрали пари на олигарси, наркотрафиканти и хора, които са обект на международни санкции. Те са позволили трансакции на мръсни пари на обща стойност 2 трилиона долара. Сред замесената в схемите е и издирваната българка Ружа Игнатова и нейната пирамида OneCoin. Това разкрива американският портал Buzz Feed, като се позовава на документи, подадени до подразделението за борба с финансовите измами на Министерството на финансите на САЩ (FinCEN). Става въпрос за над 2000 доклада за подозрителни операции – т.нар. FinCEN Files.

В схемите са замесени големите международни банки – JPMorgan Chase, HSBC, Deutsche Bank, Citibank и Bank of America, Barclays, BNY Mellon. Три от тях – Bank of America, JPMorgan Chase и Citibank са уличени в осъществяване на транзакции за милиони в полза на семейството на казахстанеца Виктор Храпунов – бившият кмет на Алмати, издирван с червена бюлетина от Интерпол, който се укрива в Швейцария. BBC посочва, че от британската HSBC твърдят, че банката винаги е изпълнявала законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности.

FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама, известна като "Понци схема" (финансова пирамида), започнала скоро след като британската банка е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало въпреки обещанието на финансовата институция да спре този вид практики. Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците. "Законите, които трябва да спрат такива подозрителни транзакции, всъщност им помагат да процъфтяват", посочват от Buzz Feed. Причината е, че няма криминално преследване, а само глоби, в случай на установено нарушение.

Други документи показват как съпругата на руския олигарх Владимир Чернухин е превеждала пари на спонсор на управляващата Великобритания консервативна партия. ВВС съобщава и за транзакциите на приближените до Владимир Путин предприемачи Аркадий и Борис Ротенберг, които са обект на международни санкции от 2014 г., но са използвали британската банка Barclays, за да ги заобикалят. Банките са боравили с подозрителни транзакции на доказани престъпници от цял свят и олигарси като украинеца Ихор Коломойски и анголката Исабела Дос Сантос.

Сред споменаваните имена е и това на Ружа Игнатова – издирваната българка, която е заподозряна в придобиването на 4 млрд. долара на инвеститори от цял свят чрез схемата за фалшива криптовалута OneCoin. 137 млн. долара, свързани с OneCoin, са минали през нюйоркската банка BNY Mellon.

38-годишната Ружа Игнатова, която от 3 години е в неизвестност, се издирва от властите в Германия и от прокуратурата в САЩ по обвинения за откраднати милиарди долари чрез OneCoin. Братът на Игнатова – Константин, беше задържан в Лос Анджелис. Според обвинителите в САЩ 33-годишният Константин, който понастоящем ръководи компанията, и 38-годишната му сестра Ружа са подвеждали инвеститорите в OneCoin, обещавайки им големи печалби при нисък риск, но де факто прилагайки класическа измама – т.нар. Понци схема (финансова пирамида).

По този начин са препрани минимум 1,2 млрд. долара, в поне 21 държави. За 2 години компанията на Игнатови имала печалба от 2,23 млрд. евро (2,51 млрд. долара) от продажбата на криптовалута за 3,35 млрд. евро (3,77 млрд. долара), установило разследването. Според американското правосъдие OneCoin все още функционира и над 3 млн. инвеститори са вложили средства в криптовалутата. Американската прокуратура твърди още, че OneCoin няма реална стойност, не предлага на инвеститорите начин да проследят вложените пари и с нея на практика не може да се купи нищо. Схемата действала като многостепенен мрежов маркетинг, в която членовете получавали комисиони за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата.

Игнатова е с обвинения за присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа, пране на пари и съучастие в измама с ценни книжа. Минималната присъда, която би могла да получи в САЩ по тези обвинения, е 20 години затвор. Името на Игнатова е свързвано с това на арестувания в България израелец Гал Барак, по-известен с прякора си Вълка от София. Той беше хванат след съвместна българо-германо-австрийска операция, стартирана по инициатива на германските и австрийските служби. Барак е действал по сходна схема – чрез лъжливи обещания за забогатяване посредством бинарни опции и през два колцентъра в София той е присвоил стотици милиони долари, като е правил това години наред. В схемата беше намесено името на "Инвестбанк", а от банката така и не коментираха дали Барак е бил техен клиент и има ли официално разследване дали са спазени процедурите срещу пране на пари.

Игнатова създава OneCoin през 2014 г., а само две години по-късно купува известния ресторант "Крим" в София, емблематичната къща на бившия кмет на столицата Димитър Моллов на пл. "Народно събрание", както и сградата, в която е офисът на OneCoin у нас на пл. "Славейков". Общата сума на имотните придобивки на Ружа, които стават нейни за по-малко от година, е малко над 16 млн. лв.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички